Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Birleşik Arap Emirlikleri’nin Mars kolonisi planı: Mars 2117

    Bundan 40 yıl önce bir balıkçı kasabası iken bugün göklerinde jetpack’li akrobatların uçtuğu, dünyanın gördüğü en yüksek gökdelenlere sahip olan ve uluslararası drone yarışlarına ev sahipliği yapan fütürist bir şehir haline gelen Dubai, şimdi de BAE’nin uzay keşfindeki temsilcisi rolüne girdi.

    BAE, ilk olarak Haziran 2015’te Mars’a gönderilmek üzere ‘Hope’ uydusu üzerinde çalışılmaya başlandığını duyurdu. 1,5 ton ağırlığında ve güneş panelleriyle 600 Watt enerji üretme kapasitesi olacak Hope, Dünya’ya toplamda 1,000 GB veri iletecek. BAE, projede 150 bilim insanının çalıştığını açıkladı.

    Hope’un duyurulmasından bir yıl sonra, Haziran 2016’da NASA ile işbirliğini açıklayan BAE, ikinci büyük projesiyle doğrudan Elon Musk’ın bile dikkatlerini üzerine çekecek gibi görünüyor. Söz konusu proje, Mars’ta kurulacak bir mikro koloni.

    600,000 bin nüfuslu Mars şehri

    Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktun, Salı günü ev sahipliği yaptıkları Dünya Devlet Zirvesi’nde “Mars’ta mini-şehir ve komünite inşa etme planları olduğunu” duyurdu. Şeyh El Maktun, projeyi uluslararası işbirliği ile hayata geçirmek istediklerini söyledi. Açıklamasında, Abu Dabi’nin veliaht prensi ve kardeşi olan Muhammed bin Zayed ile “Mars’a insan göndermeyi amaçlayan uluslararası çabaya katılma kararı aldıklarını” belirtti.

    Mars 2117’nin ne zaman inşa edileceğine dair tek ipucu adında yatıyor. El Maktum’un açıklamarından, BAE’nin Mars’taki kolonileşme çabalarında en başından itibaren yer almak istedikleri ve Mars 2117’nin de bir projeden çok fikir olarak belirdiği anlaşılıyor. Fikrin temelindeli düşünce ise gayet güzel. El Makutm, ‘gelecek nesillere bilimi ve insan bilgisini artırma hevesini aşılamak için Mars 2117’nin bir tohum görevi göreceğini’ söyledi.

    BAE’nin zamanlama açısından mantıklı hareket ettiği söylenebilir. Zira Elon Musk ve diğer teknoloji milyarderleri sayesinde 2050’lerde Mars nüfusu 100 bine ulaşırsa BAE için devamını getirmek kolay olacak. CNBC sayfasında yer alan bilgiye göre, BAE’nin 100 yıl sonraki hayali 600,000 bin kişinin yaşayacağı, Chicago büyüklüğünde bir koloni.

    Mars yarışında kimse geride kalmak istemiyor

    BAE, uzay ajansını 2014’te hayata geçirdi ve hızla küresel arenadaki projelere entegre olmaya çalışan bir strateji belirledi. Anlaşıldığı üzere, BAE’nin gelecek nesillerin önünü açmak ve vizyonu taze tutmak için belirlediği ana başlık Mars.

    Her ne kadar son derece gelişmiş bir şehir olsa da uzay keşfi alanındaki yatırımları çok taze olan BAE’nin henüz bir ateşleme üssü yok. Haliyle bu altyapı ve teknik bilgiye ulaşana kadar uydu sektörüne bol keseden para dağıtan bir oyuncu olabilir. Şurası kesin ki, küresel uzay-havacılık sektörünün buna ihtiyacı var ve bu sektör ne kadar güçlenirse dünya ekonomisi o kadar güçlenecek, yeşil enerji ile gezegenimizin ömrü uzayacak. Bir gün Mars ve ötesine gidemeyecek olsak da, torunlarımızı Mars’a uğurlamak için hayatta kalmak güzel olur.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler