Salı, Aralık 3, 2024
More

    Bir Asteroit Dünya’ya En Yakın Geçişini Yaptı ve Haberimiz Olmadı!

    Yeni keşfedilen araba büyüklüğündeki bir asteroit, gezegenimize çarpmadan Dünya’ya en yakın bilinen uçuşunu yaptı ve sadece 2.950 kilometre uzaklıktaydı.

    16 Ağustos Pazar günü, başlangıçta ZTF0DxQ olarak etiketlenen asteroit şu anda resmi olarak gökbilimciler tarafından 2020 QG olarak biliniyor ve Dünya’dan sadece 2.950 kilometre uzaklıktan geçti. Bu, 2020 QG’ye şimdiye kadar kaydedilen ve bir uzay kayasının ölümüyle/parçalanmasıyla bitmeyen en yakın asteroit uçuşu ünvanını veriyor.

    NASA yetkililerinin space.com internet sitesine yaptığı açıklamada bu asteroitin daha önceki uzay kayalarına bakıldığında dünyaya yakın geçiş yapıp da parçalanmayan tek asteroit parçası olduğu bilgisi aktarıldı.

    Bu kadar yakın konumdan geçiş yapması tahmin edilmeyen asteroit bir çok kişiyi şaşkına uğratmış durumda. Aslında, Palomar Gözlemevi’nin aktardığı verilere göre uzay kayasının tespit edilen en yakın yaklaşmasından yaklaşık altı saat sonrasına kadar bu asteroiti tespit edemedikleri anlaşılıyor.

    NASA’nın Yeryüzüne Yakın Nesne Çalışmaları Merkezi direktörü Paul Chodas, Business Insider’a yaptığı açıklamada bu durumu; “Asteroit güneşin yönünden fark edilmeden yaklaştı ve geleceğini görmedik,” şeklinde aktardı.

    Aslında bakarsanız bu yakın uçuşun da hızlı bir uçuş olduğunu söyleyebiliriz çünkü 2020 QG Dünya’nın yakınından 44.400 km/s hızla geçip gitti. Uzay nesnesinin yaklaşık 3 ila 6 metre çapında kompakt bir aile otomobili boyutunda olduğunu hatırlatalım.

    Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi araştırma ekiplerinin aktardığına göre 2020 QG, yakın geçişi sırasında Avustralya’nın uzak doğusundaki Pasifik Okyanusu üzerinden uçtu.

    Cesur asteroiti kendiniz keşfetmek için NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nın küçük-çaplı veritabanı tarayıcısına buradan göz atabilirsiniz.

    Takip etmeyi unutmayın:

    Podcast Yayınları
    YouTube
    Twitter
    Instagram
    Facebook
    Bundle

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler