ABD’de gerçekleştirilen uyku odaklı en geniş çaplı araştırmalardan bir tanesi, uyku düzeninin en berbat olduğu yaşı ortaya çıkardı.
Bilime göre uykunun en berbat olduğu yaş 40. Georgia Augusta Universitesi Tıp Yüksekokulu tarafından 11,000’den fazla hasta üzerinde toplanan verilerin incelendiği araştırmada, iyi bir uyku için en az vaktin ayrıldığı yaşın 40 olduğu anlaşıldı. Ulusal Sağlık ve Beslenme Kontrol Araştırması kapsamında 2011-2014 yılları arasında düzenlenen araştırmada, bir cihaz aracılığı ile hastaların ayık ve uyku halinde oldukları süreler ölçülmüştü.
Araştırmanın sonuçlarına göre, uyku düzeni 10 yaşından 40 yaşına kadar düzenli bir şekilde azalıyor. 40 yaşına gelindiğinde, uyku için harcanan vakit en düşük seviyeye geliyor. Öte yandan, 50 yaşına doğru uyku süresi yeniden düzenli olarak artmaya başlıyor. ABD’li araştırmacılar elde ettikleri bulguları Japonya ve Fransa’da gerçekleştirilen benzer araştırmalar ile doğruladıklarını belirtti. Sonuç olarak, uyku düzeninin 40 yaşında en dengesiz hale geldiği sonucu küresel alanda da doğrulanmış oldu.
Bilim insanlarına göre uyku düzenindeki değişikliğin temel sebebi toplumsal etkenler. 40 yaşındaki birçok insanın uyku saatinin en düşük seviyeye inmesininin sebebi de iş ve aile hayatının zirve yapmasının yanı sıra ebeveynler ile de ilgilenilmesi olarak gösteriliyor. Fiziksel faaliyetlerin tavan yapması sonucu uyku için ayrılan süre azalıyor.
Araştırma, uyku süresinin birçok ülkede emeklilik yaşını temsil eden 60-65 yaş arasında arttığını, emekli hayatında ortalama uyku süresinin arttığını belirtti. Ek olarak, ilerleyen yaş ile bağlantılı sağlık sorunlarının daha rahat üstesinden gelebilmek için yaşlıların daha fazla uyumaya önem verdiği belirtildi.
Uyku verimliliğiniz ne durumda?
Deneklerin 24 saat boyunca ayık ve uyku halinde oldukları zamanı ölçen cihaz taktıkları araştırmada, uyku kalitesini temsil eden uyku verimliliği hakkında da bulgular elde edildi. Uyku verimliliği, kesintisiz 7-8 saatlik uyku ile belirleniyor. Ne kadar kesintisiz bir uyku çekerseniz, uyku kaliteniz o kadar yüksek olurken, gece boyunca sürekli uyanıyorsanız ertesi güne taşıdğınız yorgunluk düşük verimliliği temsil ediyor.
Araştırmada, uyku verimliliğinin 30 ve 60 yaş arasında oldukça sabit kaldığı görüldü. 60 yaşından sonra ise uyku süresini etkileyen belli sebeplerden dolayı verimliliğin azaldığı ifade edildi.
Peki uyku kalitenizi artırmak için neler yapabilirsiniz? Biz uzmanın tavsiyelerine göz atmak isterseniz, tıklayın.
Kaynak: Vegetarian Times