Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    Bilim insanları kök hücrelerinden ‘atan’ insan kalpleri üretti

    Massachusetts General Hospital ve Harvard Medical School tarafından yapılan araştırma, laboratuvar ortamında geliştirilen yapay organlar adına bir ilk olabilir. Yetişkin insanların kök hücrelerinden geliştirilen gerçek boyutlu kapler, fonksiyonel insan kalbi dokusunu yenileme özelliğine sahip. Bu sayede, naklin ardından kalplerin hastanın vücuduyla uyum sağlamama riskinin tamamen önüne geçilmesi amaçlanıyor.

    Circulation Research dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bilim insanlarının hedefi nakil bekleyen hastaların kök hücrelerinden kalp üretebilmek. Ancak hastaya özel tam fonksiyonlu kalp geliştirilmesi organların kendilerine özgü mimarisi nedeniyle henüz mümkün kılınmış değil. Bunun yerine kullanılan daha kolay yöntem, hücrelerin üzerinde inşaat yaparmış gibi çoğalabilecekleri mevcut bir mimari kullanmak.

    İki haftada yepyeni bir kalp

    Laboratuvar ortamında yapılan araştırmalarda, bilim insanları bağışlanan bir organın nakledilen kişiyle uyumsuzluk riskini ortadan kaldırmak için özel bir solüsyon kullanıyordu. Solüsyon sayesinde hastanın bağışıklık sistmeini tetikleyebilecek hücreler organdan arındırılıyordu. Yapılan araştırmalarda, nakil için uyumlu görülmeyen 73 organ hücrelerinden arındırıldı. Ardından, yetişkinlerden alınan hücreler yeni bir yöntemle RNA kullanılarak pluripotent kök hücrelerine çevrildi. Söz konusu hücreler, insan vücudunda her türlü hücreye dönüşebilme özelliğine sahip. Pluripotent hücreler, daha sonra iki çeşit kalp hücresine dönüştürüldü.

    Organların temizlenmesinin ardından geride kalan yapının yeni hücrelerin inşası için yeterli olduğuna karar veren araştırmacılar, hazırladıkları kök hücreleri nakletti. İki hafta boyunca organa besleyici solüsyon verildi ve insan vücudu içindeki şartların aynısını sağlayacak bir ortamda bekletildi. İki haftanın ardından, kapler olgunluğa erişmemiş boyuta ulaştı. Elektrik verildiğinde ise atmaya başladılar.

    Binlerce insan nakil bekliyor

    Bilim insanları geçmişteki araştırmalarda laboratuvarda yapay kalp geliştirmeyi başarmıştı. En son araştırmalar ise laboratuvar ortamında tam fonksiyonlu bir kalp üretmek adına yapılan en başarılı çalışmayı temsil ediyor.

    Araştırmacılar henüz bu aşamaya uzak olduklarını belirtse de hedefe ulaşmak konusunda oldukça ümitli. Bir sonraki aşamada, pluripotent kök hücrelerin sayısı artırılacak (tahminen on milyarlarca olması gerekiyor). Bu sayede olgun hücrelerin daha hızlı gelişmesini ve insan vücudunun sağladığı ortamı daha güçlü oluşturmayı mümkün kılacaklar.

    Nihayetinde, bilim insanlarının amacı hastalardan alınan hücrelerle geliştirilen kalpleri kullanmak. Bu sayede vücudun bağışıklık sisteminin yeni organı reddetme riski tamamen ortadan kalkacak. Günümüzde sadece ABD’de 4,000 kalp nakli bekleyen insan var. 2,500 tanesi gelecek sene kalp nakli ameliyatı geçirecek olsa da, önlerindeki en büyük risk vücutlarının yeni hücreleri reddetmesi.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler