Tardigradlar güçlü canlılardır. Olumsuz koşullarda uzun yıllar donarak kalabilir, vücutlarını yeniden yapılandırabilir ve canlılık özelliklerini askıya alabilirler. Siz onlara neredeyse her şeyi yapabilirsiniz: Donma sıcaklığında, sıfır oksijende, yüksek basınçta, uzay boşluğunda, kozmik radyasyonda veya hatta kaynamalarına rağmen yaşayabilirler.
Yine de, yeni araştırmalar bu küçük organizmaların güçsüz bir yanının olabileceğini ortaya koydu: Vücutları korunma durumunda olsa bile uzun süre yüksek ısıya maruz kalmaları, tardigradların hayatta kalma şansını azaltıyor. Yani, iklim değişikliği şu ana kadar tardigratları tehdit eden ilk risk faktörü olarak beliriyor.
Kış uykusuna yatmaları gerektiğinde neredeyse tamamen kururlar
Araştırmanın yazarlarına göre, antropojenik iklim değişikliğinin neden olduğu giderek artan küresel ısınma, gezegenimizin tüm canlıları üzerinde dikkat etmemiz gereken bir etki gösteriyor.
Tardigradlar, aynı zamanda su ayısı veya yosun domuz yavrusu olarak bilinen mikroskobik omurgasız yaratıkların bilinen en zorlu hayvanları arasında. Bugüne dek yaklaşık 1,300 türü keşfedilen tardigratların boyutları 0.3 ile 0.5 milimetre aralığındadır.
Tardigradlar ekvatordan kutuplara kadar çoğunlukla deniz ve tatlı su tortularında, yosunlarda ve alglerde, yaprak döküntülerinde ve çamur volkanlarında olmak üzere genellikle sulu ortamlarda yaşarlar. Sekiz küçük bacakları, küçük gövdeleri vardır ve bu halleriyle sevimli bir görümüme sahiptirler.
Aktif kalmak için, tardigradlar bir su örtüsü ile çevrelenmelidir. Kış uykusuna yatmaları gerektiğinde, başlarını ve ayaklarını geri çekerler ve neredeyse tamamen kururlar.
İklim değişikliğinden dolayı nesli tükenme riski taşıyabilirler
Tardigratların kış uykusu neredeyse benzersizdir. Dünya’nın oluşumundan bu yana beş kitlesel yok oluştan kurtuldular; 2017’de yapılan bir araştırma, tardigratların neslinin tükenmesinin tek yolunun gezegenin okyanuslarını kaynatmak olduğunu ortaya koydu.
Ancak iklim değişikliği bu gizemli canlılara zor zamanlar yaşatabilir. 2018’de yapılan bir çalışma, bir Antartika tardigrad türü olan Acutuncus Antarcticus’un iklim değişikliğinden dolayı nesli tükenme tehlikesi yaşayabileceğini buldu. Bugün bir diğer bir tür Ramazzottius Varieornatus da benzer bir zayıflık gösteriyor.
Danimarka Kopenhag Üniversitesi’nden biyolog Ricardo Neves, “Bu çalışmada kullanılan örnekler Danimarka’nın Nivå kentinde bulunan bir evin çatı oluklarından elde edilmiştir” ifadesini kullandı.
Neves, “Aktif ve kurutulmuş tardigradların yüksek sıcaklığa etkisini değerlendirdik ve ayrıca kısa bir alıştırma döneminde aktif hayvanlar üzerindeki etkisini araştırdık” dedi.
Daha yüksek sıcaklıklara henüz alışamamış aktif tardigradlar için, sadece 37.1 °C ile 24 saat geçtikten sonra popülasyonun %50’si öldü.
30°C’de iki saatlik ve ardından 35°C’de iki saatlik kısa bir alışma süresi, bu ölüm eşiğini 37.6°C’ye yükseltti. Böylece uygulanan alıştırma hayatta kalma oranını artırıyor gibi görünüyor. Kurutulmuş tardigradlar çok daha yüksek sıcaklıklara karşı koyabildi; 63.1°C’de (145°F) 24 saat sonra ölüm oranının %50 olduğu gözlendi ve ilave edilen deneyler sıcaklıklar daha da arttırıldığında yaratıkların çok daha hızlı öleceklerini ortaya koydu.
Tardigradların doğal ortamlarındaki artan sıcaklıklara alışabileceği görülüyor
2016 yılında yapılmış bir çalışma, kurutulmuş tardigradların sıcaklıkları 151°C’de (300°F) yarım saate kadar hayatta kalabildiklerini göstermişti. Bu yeni çalışmada, sıcaklığın abartılı bir şekilde arttırılmasıyla, tardigradların hayatta kalma oranının hızlı bir şekilde düşmesi gösterilmiştir.
Araştırma Nature dergisinde yayınlanmıştır.