Cumartesi, Aralık 21, 2024
More

    Bilim Dünyasının Ünlü Canlısı “Tardigrad” ın Sırrı Çözüldü!

    Bu canlı ilk keşif edildiğinde bir çok bilim adamının ve bilim severlerin dikkatini çekti. Basına ve bilimsel dünya ya ‘’Şimdiye kadar Dünya’da yaşamış en dayanıklı ve en uzun ömürlü hayvanı” olarak lanse edildi. Biz insanlar gibi ultra gelişmiş, trilyonlarca hücreden, dokulardan oluşan canlıların, tardigrad boyutlarında bir çok patojen veya genetik hastalıklarla başı belada. Bunları çözümlemek için çok büyük bütçeler ve zamanlar harcanıyor. Ayrıca insanlığın gelmiş geçmiş en popüler amaçlarından biri  ölümsüzlüğü keşfetmek veya uzun/sağlıklı yaşamak. Belki de bu işin sırrını tardigrad bize söyleyebilir…

    En Dayanıklı Canlı Tardigrad’ın geneteik şifresi neler anlatıyor?

    Dünyanın en dayanıklı mikroskobik hayvanı olan ve radyasyona, dondurucu soğuğa ve kaynatılmaya dayanan Tardigrad isimli hayvanın DNA’sını battaniye gibi sararak koruyan bir protein olduğu keşfedildi. Bilim insanlarına göre, bu organizmanın genleri, gelecekte yaşam türlerinin radyasyon ve X ışınlarından korunması için kullanılabilir.

    Tardigrad isimli su ayısının ‘dünyanın en dayanıklı hayvanı‘ olmasını sağlayan genetik şifresi çözüldü.

    Tokyo Üniversitesi’nden bir ekip tarafından yürütülen ve sonuçları Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmada, radyasyona, dondurucu soğuğa ve kaynatılmaya dayanan su ayısının, DNA yapısını battaniye gibi sararak koruyan bir protein keşfedildi.

    DSUP PROTEİNİ, DNA’NIN RADYASYONDAN ÇOK DAHA AZ ZARAR GÖRMESİNİ SAĞLIYOR

    Profesör Takekazu Kunieda ve meslektaşlarının, ‘Dsup‘ adı verilen bu proteini üreten insan hücreleri geliştirdiği, niteliği değiştirilmiş insan hücrelerini radyasyona maruz bıraktığı ve Dsup proteininin, DNA’nın çok daha az zarar görmesini sağladığının gözlemlendiği kaydedildi.

    DNA’LARININ BİR BÖLÜMÜNÜ ‘YATAY GEN TRANSFERİ’ SÜRECİNDE BAKTERİLERDEN ALIYOR!

    Su ayıları hakkında 2015 yılında yapılan bir araştırma da hayvanların DNA’ların bir bölümünü, yatay gen transferi adı verilen bir süreçle bakterilerden aldığını göstermişti.

    Dünya üzerinde 800’den fazla nitelikleri tanımlanan su ayısı türü bulunuyor, binlercesinin ise henüz adlandırılmadığı ifade ediliyor. Su ayıları, topraktan ve deniz tabanlarından Antarktika’daki buzullara kadar su olan her yerde yaşayabiliyor.

    -Science is Everything-

    İLERİ OKUMALAR :

    Nature : Extremotolerant tardigrade genome and improved radiotolerance of human cultured cells by tardigrade-unique protein

    Nature: Tardigrade protein helps human DNA withstand radiation

    Kaynak: Nature Communications

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler