ABD’de beyin tümörü taşıdığı şüphesi ile ameliyata alınan kadın hastanın beyninden çıkarılan kütlenin yumurta içinde büyümekte olan bir tenya olduğu anlaşıldı.
New York’un Mount Sinai Hastanesi’nde geçtiğimiz Eylül ayında ameliyat edilen 42 yaşındaki kadının beyninden hiç beklenmedik bir kütle çkarıldı. Rachel Palma, hafıza kaybı ve baş ağrısı şikayetiyle hastaneye gittiğinde beyninde kötü huylu tümör olduğu düşünülen kütle tespit edildi.
Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başında yer alan cerrah Jonathan Rasouli, tümör sanılan kütlenin ilk başta kendilerine “bir bıldırcın yumurtası” gibi göründüğünü söyledi. The Washington Post’a açıklama yapan Rasouli, “Hepimiz şaşkına döndük. Karşımızdaki şeyin görüntüsü kafamızı karıştırdı” ifadesini kullandı.
Doktorlar Palma’nın beyninnden çıkarılan kütlenin ne olduğunu anlayabilmek için mikroskop altında inceledi. Ardından ikiye bölünce ortaya büyüme sürecindeki bir tenya çıktı.
Uyarı: Bebek tenyanın ameliyat odasında çekilmiş fotoğrafı aşağıda yer almaktadır.
Palma, beyninden ne çıkarıldığını duyunca “midesinin bulandığını ve kimsenin beyninde bir tenyanın büyüdüğünü düşünmek istemeyeceğini” söyledi. Palma, sağlığına kavuştuğu için oldukça memnun olduğunu da sözlerine ekledi.
Halüsinasyon görmeye başladı
Beynindeki tenyadan habersiz bir şekilde yaşadığı günlerde ilk olarak uykusuzluk çekmeye başlayan ve sürekli kabuslar görmeye başlayan Palma’nın durumu, Ocak 2018’de iyice kötüleşti.
Hayali olaylar görmeye başlayan Palma sonrasındaki süreçte kahve bardağı gibi birçok nesneyi tutamamaya başladı. Ellerini düzgün kullanamadığı için mesaj yazamamaya başladı. İşe giderken üniformasını giymeyi unutan, saatlerce boş boş bilgisayar ekranına bakmaya başlayan ve sürekli kafası karışmış bir halde yaşayan Palma, halüsinasyonların etkisinde yaşamaya başladı. Bir keresinde anne-babasının telesekreterine mesaj bırakarak yatağını aldığı mağazanın yatağı kendisinden geri istediğini söyledi.
Hastaneye gittikten sonra konuşma merkezine yakın bulunan sol ön lobunda kütle tespit edildi. Dr. Rasouli, ilk olarak en kötü ihtimalden yani beyin kanserinden şüphelendi. Ancak ileri tetkiklerin ardından kütlenin beyin tümörü olmadığı anlaşıldı.
Ameliyat sonrasında Palma’nın yakalandığı rahatsızlığın Taenia solium adlı tenya türünün neden olduğu “neurocysticercosis” olduğu belirtildi. Parazitler üzerinde uzman olan Bobbi Pritt, Taenia solium’un ABD’de yaygın olmadığını ancak iki şekilde ortaya çıktığını, en çok görülen vakaların ise iyi pişirilmemiş domuz etinden bulaşan yetişkin tenya olduğunu belirtti. Söz konusu pazazit enfekte ettiği vücutta bağırsakta yaşıyor.
İkinci tür ise Palma’nın kaptığı gibi mikroskobik yumurtalar şeklinde vücudu enfekte ediyor. Genelde dışkıdan, eller iyi yıkanmadığı zaman bulaşıyor.
Bağırsaklardan beyne ulaşıyor
Pritt, vücudu enfekte eden tenyaların en endişe verici tarafının bir kişiden diğerine bulaşabilmesi olduğunu belirtti. Örneğin elleri kirli olan birisi bir diğerinin yemeğine tenya yumurtaları bulaştırabilir. Enfekte yemeği yiyen kişinin bağırsaklarına yerleşen tenya kan sistemine ulaşarak beyin dahil vücudun her yerine ulaşabilir.
Pritt, tenyanın larva formunun sıvı dolu keseyi andırdığını belirtti. Yetişkin tenyaların neden olduğu enfeksiyonlar ilaç tedavisi ile geçebilirken, larva halindeki enfeksiyonlar vücutta bulundukları yere göre ameliyat gerektirebiliyor.
Palma, ameliyatın ardından şikayet ettiği semptomların neredeyse tamamen ortadan kalktığını belirtti.
Siz siz olun elinizi iki kere yıkayın.
Bu makalenin orijinali The Washington Post’ta yayınlanmıştır.