Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    ‘Bebek’ dev mürekkep balığı ilk kez incelendi

    Bilim dünyası, en nadir görüntülenen derin okyanus canlılarından olan dev mürekkep balığının yavrularını ilk kez inceleme fırsatı buldu.

    Korkutucu gözleriyle yüzlerce metre derinlikte dolanan canlının en sonuncusu, 2013’te Japonya açıklarında görüntülenmişti. 900 metre derinlikte beliren canlının boyu 3 metre olarak ölçülmüştü.

    Göz küresi tüm canlılardan en az üç kat büyük olan dev mürekkep balığına ait üç yavrunun ikisi Japon Denizi’nin güneybatısında, diğeri ise Kyushu Adası’nın açıklarında yakalandı. Nisan ve Haziran 2013’te yakalanan bebek dev mürekkepbalıklarının sadece Kyushu Adası açığında ağa takılanı canlı olarak ele geçti.

    Marine Biodiversity Records dergisinde yer alan araştırmaya göre, bebek Architeuthis dux balıklarının boyu 14 ila 33 santimetre arasında değişiyor. Balıkların dokungaçları ve emici vantuzları sayesinde dev mürekkep balıkları olduğu anlaşıldı.

    Nasıl avlandıkları az çok biliniyor

    The Wall Street Journal’a konuşan Toshifumi Wada, ‘dev mürekkepbalıklarının küçüklüklerinde neye benzediklerini ilk kez görme şansı yakaladıklarını’ belirtti. Boyları 10 metreye kadar çıkabilen dev mürekkepbalıklarının yavru ve yetişkin dönemde nasıl yaşadığına dair neredeyse hiçbir kayıt yok.

    Yakalanmalarının ardından dev mürekkepbalığı olduğu anlaşılmayan yavruların teşhisi, onları sanş eseri satın alan akvaryum çalışanları tarafından yapıldı.

    En az 600 metre derinlikte yaşayan dev mürekkepbalıklarının nasıl avlandığı, 2007’de ele geçirilen bir balığın 28 santimetre genişliğindeki gözleri incelenerek daha iyi anlaşılabilmişti.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler