Patlayan hoverboard’lar ve telefonların ardından uçakta uyurken suratınızda infilak eden kulaklıklarımız da oldu. Şans eseri ilk kurban ağır yara almadan kurtuldu.
Pekin’den Avustralya’nın Melbourne kentine giden bir uçakta yolculuk eden kadın yolcu, aklının ucundan geçmeyecek bir nedenden ötürü hastanelik oldu. Adı açıklanmayan kadının batarya ile çalışan kulaklığı uyurken suratında patladı. Patlamanın sesi ile kendine gelen kadının yüzü ve ellerinde yanma olurken, uçakta da büyük panik yaşandı.
Avustralya Ulaşım Güvenliği Bürosu’na (ATSB) açıklama yapan talihsiz kadın, ‘boynunda yanma hissettikten sonra kulaklığı çıkarmaya çalıştığını ve sonra yere attığını’ söyledi. İnfilak eden kulaklık yere atıldığında halen kıvılcımlar saçmaya devam ediyordu ve üzerinden küçük de olsa alevler yükseliyordu. Kabin görevlileri anında olay yerine gelip yanmakta olan kulaklığın üzerine su boşalttı.
Durumun ciddiyetini fark eden var mı?
Kulaklığı havaya uçan kadın ifadesinde, ‘enkazı bir kovaya koyarak uçağın arkasına kaldırdıklarını, her tarafın yanmış plastik ve saç kokusuyla kaplandığını’ söyledi. Yolcular, uçak inene kadar yoğun koku nedeniyle öksürüklere boğuldu.
Yetkililer infilak eden kulaklığın markasını açıklamadı. Daily Mail’e açıklama yapan bir yetkili de olayın ‘önemli olmadığını’ söyledi. Öyle mi? Avustralyalı bir turist Çin’den ucuz malzeme, batarya ile çalışan kablosuz kulaklık alıyor ve cihaz uçakta infilak ediyor. Galaxy Note 7’nin neden olduğu endişelerin ardından uçak güvenliğini tehdit eden bir durum önemsiz gibi görünmüyor. Kadın yolcunun ağır yaralar almadan kurtulması da büyük bir şans.
ATSB, güvenlik kılavuzunda ‘bataryalı cihazların koltuk aralarına düşmeleri halinde koltukların hareket edilmeden bulunmaları’ tavsiyesini veriyor.
Güvenlik uzmanı Ken Boyce, lityum-iyon pil kullanan tüm cihazlarda bu sorunun üç sebepten dolayı yaşanabileceğini belirtti: Aşırı şarj, batarya kısmında çatlaklar veya hasarlı USB/şarj kablosu. Boyce, uçakta uyurken suratınızda kulaklık patlama ihtimalini de 10 milyonda 1 olarak açıkladı. Talihsiz kadını örnek alarak, uçaklarda lityum-iyon pilli cihazlara daha fazla dikkat etmemizde fayda var. Bluetooth kulaklılar başta olmak üzere.
İlginizi çekebilir: Galaxy Note 7 trolü havada krize neden oldu