Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Bakterilerin elektrik üretmesini sağlayan sentetik molekül geliştirildi

    Chem dergisinde yayımlanan araştırmada, bilim insanları geliştirdikleri özel bir molekül sayesinde bakterilere elektrik üretme yeteneği kazandırdı. Deneylerde, hücre duvarlardındaki özel proteinleri kullanarak doğal yoldan elektrik üretme özelliği olan bakteriler kullanıldı.

    Yapılan deneyde bilim insanları ilk olarak bakterilere nakledilecek bir metal atomu (demir kullanıldı) üretti. DFSO+ adı verilen özel molekül,ardından Shewanella oneidensis bakteriye nakledildi. Böylece, sadece yaşadığı özel şartlarda elektrik üretebilen bakterinin bunu farklı ortamlarda da yapabilmesini sağlamaktı. Sentetik molekül hücre duvarından geçerek demir atomu aracılığıyla bakterinin her ortamda elektrik üretimi yapmasını tetikledi.

    DSFO(me)4 saflaştırılmış kristallerinin yer aldığı test tüpleri. [Zachary Rengert]

    Bakteriler haftalarca elektrik üretebilir

    S. oneidensis bakterisinin elektrik üretebilen türleri, mineralleri ve elektrodları hücre duvarından içeri alarak bunu başarabiliyor. Ancak genelde oksijenin kısıtlı olduğu ortamlarda yaşadıkları için bu yetenekleri de kısıtlanıyor. Araştırmacılar deneylerinde, genetiği değiştirilerek elektrik üretemeyecek hale getirilen bakteriler kullandı. DFSO+ molekülünün bakteri içinde haftalarca kalabilmesi sayesinde, mikroorganizmanın elektrik üretimi de belli bir süre sağlanabilecek.

    Deney, bilim insanlarının elektrik üretebilen birçok bakteri ‘tasarlayabileceklerini’ ortaya koydu. İlk aşamalarda, elektrik üreten bakteriler atık tesislerinde suların temizlenmesi için kullanılabilir. Dahası, ileride etkin elektrik üretme yöntemleri de geliştirilebileceği düşünülüyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler