Güvertesinde taşıdığı Yutu-2 keşif robotu, domatesler, patates bitkisi ve meyve sinekleri ile geçtiğimiz hafta Ay’ın öteki yüzüne inmeyi başaran Chang’e 4 uzay aracı, bugüne dek yüzeyinden hiç görmediğimiz bir dünyayı keşfetmemizi sağladı. İki yıl sürecek görevinde Güney Kutbu’ndaki Von Karman Krateri içinde detaylı analizler yapacak olan Chang’e 4, bulunduğu noktanın ıssız ve esrarengiz atmosferini Dünya’dan hissetmemizi sağladı.
186 kilometre genişliğindeki çarpma kraterine yapılan tarihi inişe ait videolar ve sonrasında çekilen fotoğraflar art arda Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNAS) tarafından yayımlandı. Yutu-2’nin, Ay’ın gün ışığı ile yıkanan kumlarda bıraktığı izler insanlık için bir ilki temsil ediyor. Yutu-2, Çin’in Aralık 2013’te Ay’ın görünen yüzüne gerçekleştirdiği Chang’e 3 görevinde yüzeye inen Yutu keşif aracının halefi.
Dünya ile arasında gel-git kilidi olan Ay’da bir gün 709 saa sürüyor. Yani, neredeyse 30 Dünya günü. Bu nedenle Chang’e 4 ve Yutu-2 iki hafta aydınlık, iki hafta karanlık altında görev yapacak. 3 Ocak günü Ay’a gün ışınları altında iniş yapan Chang’e 4, iki hafta sürecek gün ışığının başlangıcında Ay’ın öteki yüzüne inmişti.
Chang’e 4 ile gönderilen ilk görüntülerin netliği, önümüzdeki iki yıl boyunca Ay’dan gelecek yeni fotoğraf ve videolar için şimdiden sabırsızlık oluştuyor. Tüm bunların üzerine yeraltı ve yüzey taramalarının sonuçları da eklenince, 2021’in sonuna kadar yoğun bir Ay gündemimiz olacağını söylemek yanlış olmaz.