Cuma, Kasım 15, 2024
More

    Ay’a Ulaşan Chang’e 5 Uzay Aracı Yüzeyin Süper Net Görüntülerini Çekti

    Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), yüzeye başarıyla iniş yapmasının üzerinden bir gün geçmeden Chang’e 5 uzay aracının çektiği ilk görüntüleri paylaştı.

    CNSA tarafından paylaşılan görüntüler, Chang’e 5 uzay aracının yüzeye iniş anına ait video ile indikten sonra çektiği oldukça net fotoğraftan oluşuyor. 15,000×7,947 piksel çözünürlükle paylaşılan panoramik yüzey fotoğrafı, Chang’e 5’in iniş yaptığı Oceanus Procellarum bölgesine ait. Uzay aracının iniş takımlarından birinin ön planda olduğu görüntünün geri kalan kısmı Ay’ın karanlık ufkuna uzanan boş düzlüğünü gösteriyor. Yakın çekimde bakılan fotoğrafta, Chang’e 5’in etrafındaki küçük taş parçaları bile detaylı gözlemlenebiliyor.

    Weibo’da paylaşılan iniş görüntülerinde ise Chang’e 5 iniş aracı yavaşça alçalıyor, ardından güvenli iniş için konumlanıyor ve inişi tamamlıyor.

    Çin, ardı ardına gelen yer görevleri ile Ay keşfinde en başarılı ülke olma yolunda hızla ilerliyor. Chang’e 3, Ay yüzeyine 2013 yılında iniş yapmış, 2019’da ise Chang’e 4 Ay’ın öteki yüzüne iniş yapan ilk insan yapımı uzay aracı olmuştu. Ay’ın yüzeyinde şu an her biri de Çin’e ait olan üç aktif keşif aracı yer alıyor.

    Chang’e 5, 1976’dan bu yana Ay’a düzenlenen ilk numune toplama görevini temsil ediyor. Uzay aracı, Ay tozunu (regolit) kazarak uydunun yaklaşık 2 metre derinliğinden numune toplayacak ve Dünya’ya dönüş kapsülüne yerleştirecek. Perşembe günü, yüzeydeki numune toplama işlemi sona erdikten sonra dönüş kapsülü Ay’ın yörüngesinden ateşlenecek ve yörünge uzay aracı ile birleşecek. Çin’in planları yolunda giderse, ABD ve Sovyet Rusya’nın ardından Ay’dan numune toplayan üçüncü ülke unvanını kazanacak.

    Ay yüzeyinden ateşlenece numune taşıyan kapsül, yörüngede numuneleri yörünge aracına aktaracak. Birkaç hafta sürmesi beklenen numune transferi ve geri dönüş yolculuğu başarılı olursa, 44 yıl aradan sonra Ay’ın tozunu tekrar Dünya’da inceleme şansı bulacağız.

    Görev hakkında detaylı bilgilere göz atmak isterseniz bir önceki yazımıza bakabilirsiniz.

    Kaynak: Ars Technica

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler