Cumartesi, Aralık 21, 2024
More

    Ay yüzeyinin derinliklerindeki gizli mağara gelecekte insanlar için koloni olabilir

    Bilim insanları Apollo 11 görevinin düzenlendiği noktanın yakınlarındaki bir çukurun altında dev bir mağara bulunduğunu tespit etti. Mağara gelecekteki Ay görevlerinde insanlar için korunaklı bir koloni olarak kullanılabilir.

    İtalyan astronomlar, yörüngedeki uyduların elde ettiği veriler aracılığıyla Ay yüzeyindeki bir çukurun derinliklerinde büyük bir mağaranın saklı olduğunu ortaya çıkardı. 3D modeli elde edilen, onlarca metre uzunluğunda olduğu belirtilen mağara, gelecekte insanlı görevler için bir üs olarak kullanılabilir.

    Ay yüzeyinin geçmişteki taramalarında çok sayıda çukurun yanı sıra bir mağara keşfedildi. En son araştırmada ise Apollo 11’in iniş noktasından 400 kilometre mesafedeki bir çukurun altında yaklaşık 100 metre genişliğinde bir mağara olduğu tespit edildi. Mağaranın özelliği, insanlar tarafından erişilebilir olması.

    Mağara, Ay’ın Dünya’ya bakan yüzünde karanlık bir bölge olarak bilinen Sea of Tranquillity (Huzur Denizi) bölgesinde yer alıyor. Bilim insanları, engebeli araziler ve çatlaklardan oluşan Huzur Denizi’nde birçok tünel olabileceğini düşünüyordu.

    Trento Üniversitesi’nden Leonarda Carrer, “ilk kez Ay yüzeyinde erişilebilir bir mağarayı tespit ettiklerini ve haritasını çıkardıklarını” belirtti. Mağaranın keşfi, yaklaşık 50 yıldan bu yana süregelen düşünceleri doğruladı ve Ay’ın derinliklerinde birçok mağara olabileceğine işaret etti.

    Ay’ın yeraltı mağaraları, milyarlarca yıl önce yaşanan volkanik faaliyetlerde oluşan antik lav tünellerini temsil ediyor. Lav tünellerinin çatıları çöktüğünde, Ay yüzeyinde bugüne dek 200’den fazlası tespit edilen çukurlar oluşuyor.

    Ay’daki mağaralar, insanlık için olağanüstü kaynak ve vakit gerektirecek koloni kurma zahmetini fazlasıyla kolaylaştırabilir. Carrer, Ay’ın yüzeyinde koloni kurmanın çok ileri seviye mühendislik gerektirdiğini ve Ay’daki şartların bu durumu daha zor kılabileceğini not düştü.

    Nature Astronomy dergisinde yayınlanan bulgular, NASA LRO uydusunun 2009’da elde ettiği verilerin yeniden analiz edilmesi ile elde edildi. Sonuçlar, mağaranın yüzeyin yaklaşık 130-170 metre derinliğinde, 30-80 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde olduğuna işaret ediyor. Mağaranın düz veya 45 derece eğimli olabileceği ifade edildi.

    Astronomlar, devam edecek analizler ile mağaranın şekli ve boyutlarının tam olarak ortaya çıkarılmasını umuyor.

    Ay yüzeyindeki bir çukurun yörüngeden görünümü. (NASA)

    En korunaklı doğal üsler

    Ay, Dünya’ya kıyasla 150 kat daha fazla kozmik radyasyona maruz kaldığı gibi yüzey sıcaklığı -173 dereceye kadar düşebiliyor. Geçmişteki araştırmalar ise yeraltı mağaralarının ortalama sıcaklığının 17 derece civarında olduğunu göstermişti.

    Ek olarak, yeraltı mağaraları kritik minerallere daha kolay erişim imkanı sunabilir. CBS News’e açıklama yapan Britanyalı astronot Helen Sherman, insanların 20 ila 30 yıl içinde Ay mağaralarını sığınak olarak kullanabileceğini ancak bunun için jet pack veya asansörlere ihtiyaç duyulacağını söyledi.

    The Independent’a konuşan Open Üniversitesi’nden Mahesh Anand ise en son keşfin Ay yüzeyinde sığ yapılar olduğunu doğruladığını ve yüzeyin çökmesi sonucu ortaya çıktıklarını ifade etti. Ay’da antik lav akıntılarının içinde bulunan bu yapılar, Dünya’daki benzer yapılar ile benzerlik gösteriyor.

    Ranger 8 uydusu tarafından 20 Şubat 1965 tarihinde yerden 11 kilometre yükselikte çekilen ‘Sea of Tranquility’ fotoğrafı. NASA

    Kaynak: The Independent / CBS News
    Ana görsel: Trento Üniversitesi

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler