Florida Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan genetik karşılaştırma, Atlantik kıyı ve açıklarında yaşayan altı solungaçlı köpekbalığı türünün Hint ve Pasifik okyanuslarındaki benzerlerinden farklı olduğunu ortaya çıkardı. Atlantik altı solungaçlı köpekbalığı adı verilen türün kökenleri, 250 milyon yıl öncesine uzanıyor. Dünya’daki en yaşlı canlı türlerinden birini temsil eden köpekbalığının bugüne dek detaylı incelemeden uzak kalmasının nedeni ise suların yüzlerce metre derinliğinde yaşaması.
Köpekbalıklarından toplanan iki mitokondriyal genin 1,310 baz çiftini analiz eden araştırmacılar, Atlantik’te yaşayan köpekbalıklarının uzun süredir ait olduğu düşünülen Hexanchus nakamurai adlı türden farklı olduğunu ortaya çıkardı. Yeni türün biyolojik adı Hexanchus vitulus olarak belirlendi.
Gizemli hayalet köpekbalığı ilk kez kameraya yakalandı
Hayatta kalma şansı arttı
Araştırmada yer alan Daly-Engel, “her ne kadar çıplak gözle bakınca aynı gibi görünseler de Atlantik altı solungaçlı köpekbalığının moleküler seviyede farklı olduğunu” söyledi. Detayları Marine Biodiversity dergisinde yer alan araştırmaya göre, yeni türün boyu 2 metreye kadar çıkabiliyor. Hint-Pasifik okyanusundaki benzerleri ise beş metreye kadar büyüyebiliyor. Birçok köpekbalığı beş soluncaca sahip olmasına rağmen, yeni türün benzerleri gibi altı solungacı bulunuyor. Aynı zamanda alt çenesindeki dişleri testereyi andırıyor.
Yeni sınıflandırılmaları sayesinde Atlantik altı solugaçlı köpekbalıklarının hayatta kalma şansının önemli ölçüde attığı belirtildi. Sebebi, altı solungaçlı köpekbalıklarının tek değil ancak iki türe ait olduğunun bilinmesi. Bu sayede popülasyonlarının dağılımı daha iyi takip edilebilecek ve aşırı avlanmalarının önüne geçilecek.
Yeni türün ortaya çıkarılması, halen birçok gizemini bilmediğimiz derin okyanuslar hakkında yeni bir bilgiye sahip olmamızı da sağladı.