Astronomlar “uzaylı mega yapı” yıldızını lazer sinyali taramasından geçirdi

0
4142
boyajan KIC dijitalx 001
boyajan KIC dijitalx 001

Keşfedildiği 3,5 yıl öncesinden bu yana astronomi dünyasının en gizemli konularından biri olan KIC 8462852 yıldızı (nam-ı diğer Boyajian’ın yıldızı), gerçekten Dünya dışı gelişmiş bir medeniyete ev sahipliği yapıp yapmadığına dair analizden geçirildi. Yıldızın parlaklığındaki olağandışı değişimler, yörüngesinde akıllı dış medeniyetler tarafından inşa edilmiş yapıların olabileceğine kadar uzanan birçok teoriyi gündeme getirmişti. Akıllara gelen açıklamalardan bir tanesi, bir K3 tipi süper gelişmiş uzaylı bir medeniyetin inşa ettiği Dyson küresi ile yıldızdan enerji çektiğiydi (KIC 8462852 ile ilgili en son haberimiz için tıklayın).

Geride kalan yıllar boyunca KIC 8462852’nin dış bir medeniyete ait izler taşıdığına yönelik düşünceler destek bulmasa da, bilim insanları bu ihtimali tekrar gözden geçirmek istedi. Akla gelen en iyi çözüm, gelişmiş bir medeniyeti ev sahipliği yapması halinde yıldızdan yayılması beklenecek lazer sinyallerini tespit etmekti.

ABD’nin California eyaletindeki Lick Gözlemevi’nin kullanan astronomlar, KIC 8462852’den yayılan 117 yüksek çözünürlüklü spektrumu inceledi. Gözlemevindeki teleskobun gücü ve yıldızın 1,470 ışık yılı ötede olduğu ele alındığında, 24 megawatt’tan daha güçlü olacak lazerlerin tespit edilebileceği öngörüldü (İnsanlık ilk kez 1960’lı yıllarda megawatt lazerler geliştirdi. KIC 8462852’den gelecek lazerlerin de orta ölçekte güçlü olacağı düşünüldü).

“Zihinlerimiz gelişmiş bir medeniyetin simülasyonuna ait”

Henüz lise öğrencisi iken KIC 8462852 üzerinde çalışmalar yapmaya başlayan, bugün ise Princeton Üniversitesi öğrencisi olan (adam olacak çocuk) David Lipman’ın başını çektiği ekip, analizleden bir sonuç alamadı. Lipman, yıldızdan yayılan spektrumları analiz eden algoritmayı kendisi yazdı. ArXiv’de sunulan araştırma sonuçları, önümüzdeki günlerde National Academy of Science dergisinde yayınlanacak.

Her ne kadar uzaylı dış medeniyet ihtimali biraz daha azalmış olsa da, halen esrarı çözülemeyen KIC 8462852 yıldızını tespit eden Dr. Tabetha Boyajian ileride yapılacak araştırmalar için fonlama çalışmalarına devam ediyor. Başını çektiği araştırma ekibinin blog sayfasında yeni bir çalışmaya başlamaya hazırlandıklarını belirten Boyajian, nihayetinde esrarengiz yıldızda ne olup bittiğini anlamak istediklerini belirtti. Bugüne kadar en çok desteklenen teori, yıldızın kuyrukluyıldız çarpışmalarının ardından kalan dağınık bir kozmik toz bulutu ile çevrili olduğu.

Bugüne kadar birçok takma ad alan KIC 8462852, parlaklığındaki düzensiz değişimler nedeniyle WTF (Where the Flux) olarak da anılıyor. En büyük ümidimiz, yakın gelecekte yıllardır süren esrarın çözümlenmesi. Yıldızın etrafını toz bulutlarının değil ama Dünya’yı gözlemleyen uzay gemileri ile çevrili olduğunu hayal etmek bile heyecan verici 🙂

“Dünya dışı akıllı medeniyetler hayatta kalabilmek için yıldız yakalamak zorunda”