Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Astronomlar Evren’in bilinen en derin fotoğrafını oluşturdu

    Hubble Uzay Teleskobu (HST), Evren’in en eski zamanlarına ait görüntüleri yakalamak için Eylül 2003 ile Ocak 2004 arasında yapılan çalışmada yüzlerce görüntü elde etmişti. Kanarya Adaları Astrofizik Enstitüsü’nün (IAC) başını çektiği ve yaklaşık üç yıl süren çalışmada, en yeni görüntü işleme yöntemleri kullanılarak görüntüler tekrar bir araya getirildi.

    Astronomy&Astrophysics dergisinde yayımlanan araştırmada, çalışmada “düşük yüzey parlaklığının özelliklerini koruyan ABBYSS adlı bir yöntemin kullanıldığı” ifade edildi.

    Biraz detayına girersek, ABBYYS “geçmişteki araştırmalarda görülmeyen, kaybolmuş parlaklıkları” ortaya çıkarmayı başardı.

    Aşağıdaki görüntüde koyu gri renkler galaksilerin etrafında tespit edilen yeni ışığı gösterirken, açık gri alanlar en az 100 milyar yıldız tarafından saçılan “daha sönük” arka plan parlaklığını temsil ediyor.

    Her bir noktası bir galaksiyi temsil eden baş döndürücü fotoğraf

    Araştırmada yer alan Alejandro S. Borlaff, “arşivlerdeki orijinal görüntüleri daha gelişmiş bir yöntemle bir araya getirdiklerini ve en uzaktaki küçük galaksilerden büyük galaksilerin genişlemiş alanlarına kadar her detayı daha iyi fark ettiklerini” söyledi. Borlaff, Evren’in bilinen en derin fotoğrafını “son yıllarda görüntü işleme teknolojisinde yaşanan gelişmelere borçlu olduklarını” not düştü.

    Eski yöntemlerle işlenen bir Hubble Morötesi Derin Alan görüntüsüne aşağıda bakabilirsiniz. En yeni görüntü antik Evren’in bilinen en eski tablosunu temsil ettiği gibi galaksilerin çaplarının bilinenden yaklaşık iki kat daha geniş olduğunu ortaya koydu.

    Samanyolu’na tek ve dev bir fotoğrafta bakmak ister misiniz?

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler