Google Earth Çin’den Afganistan’a kadar uzanan arkeolojik keşiflere bir yenisi daha eklendi. Yeni nesil gözlem uydularının fotoğraflarıyla güncellenen Google Earth kullanan arkeolog David Kennedy ve ekibi, Arap Çölü’nde farklı şekil ve boyutta 400’e yakın taş yapı keşfetti.
1960’lı yıllardan bu yana Arabistan ve çevresindeki doğal yapıları inceleyen Batı Avustralya Üniversitesi’nden David Kennedy, “Suudi Arabistan’ı dev bir çöl gibi görüyoruz. Ancak burada ortaya çıkarılması ve tanımlanması gereken dev bir arkeolojik hazine yatıyor” ifadesini kullandı. Arkeologlar geçmişte yine uydu görüntülerinden yararlanarak Suudi Arabistan’da “eski insanların eseri” adını verdikleri birçok mezar ve diğer antik yapılar keşfetmişti.
En son keşfi temsil eden 400 civarındaki taş ‘kapının’, binlerce yıl önce bölgede yaşamış göçebe kavimler tarafından inşa edildiği düşünülüyor. Kennedy, söz konusu yapıların yer seviyesinden net bir şekilde görülemediğini ancak yükseğe çıkıldıkça belirgin hale geldiklerini söyledi.
NASA gizemli antik yapıları uzaydan inceleyecek
Hayvan avlamak için kullandılar
Kennedy, 1997’den bu yana Suudi Arabistan’ın komşusu Ürdün üzerinde helikopter ile uçarak gözlemler yapıyor. Ürdün’de incelediği tekerlek benzeri antik yapıların 2,000 ile 9,000 yıl öncesine uzandığını ve modern Bedevi halkının ataları tarafından yapıldığına inanıyor.
Arap Çölü’nde öne çıkan şekil ise ilk kez 1920’li yıllarda pilotlar tarafından görülen “uçurtma.” Sicimleri ve uzun kuyruğu ile bazalt kayalar kullanılarak yere çizilen uçurtmanın, bir zamanlar göçebeler tarafından avcılık için kullanıldığı düşünülüyor. Neredeyse iki kilometre uzunluğundaki ‘taş’ uçurtmanın birleşen kolları, çok sayıda ceylanın içeride hapsolmasını sağlıyordu.
Kennedy, Ürdün’deki arkeolojik hazineleri barındıran lav yataklarının Suriye ve Suudi Arabistan’a kadar uzandığını ancak araştırma yapmak için Riyad’dan izin alamadıklarını belirtti.
Google’ın görüntü kalitesi çağ atladı
Suudi Arabistan’da çalışmalar yapan Desert Team adlı araştırma grubunun kurucusu Dr. Abdullah El-Saed, Harrat Haybar adı verilen lav bölgesini 2004’te incelediğini ancak yaklaşık 1 metre uzunluğundaki taş yığınlarının kendisine anlam ifade etmediğini söyledi. El-Saed, aynı bölgeyi 2008 yılında Google Earth ile incelediğinde gözlerine inanamadı.
Riyad’dan neredeyse 900 kilometre mesafedeki Harrat Haybar’a giden El-Saed ve ekibi, araştırmanın büyük kısmını lav yataklarını dolaşarak yaptı. Çekilen fotoğrafları inceleyen Kennedy, kenarları demir çubuklarla birleştirilmiş gibi görünen yatay şekillere ‘kapı’ adını verdi. Uçurtmaların aksine, kapıların ne işlevi gördüğü ise belirsiz. Kennedy’e göre ne mezar, ne ev ne de tuzağa benziyorlar.
Arkeologların aklını başından alan 2008 tarihli keşiflerin ardından, Kennedy dokuz yılını yaklaşık 400 kapıyı kataloğa eklemekle geçirdi. Kennedy’nin tespit ettiği en uzun kapı yaklaşık 500 metre. Birçoğu 50 ile 150 metre arasında iken, kalınlıkları 10 metreye kadar ulaşıyor.
Kennedy, taş kapıların bölgedeki en eski antik yapıları temsil ediyor olabileceğini ve yaşlarının belirlenmesi için diğer arkeologlarla çalışacaklarını söyledi.