Elektrikli araçlar, çok hızlı bir şekilde hayatımızın içine giren bir teknolojiye dönüştü. Bu teknoloji dönüşümü içerisinde bu teknolojiyi yaşam alanları içerisine çok iyi adapte eden ülkeler olduğu gibi teknoloji dönüşümünü kaçırıp dönüşümde yeni yeni gelişmeye çalışan ülkeler de bulunmakta.
Gelişmiş ülkeler elektrikli araç teknolojisine büyük yatırımlar yaparak çok erken aksiyon aldılar. Bu konuda teknolojisini en hızlı geliştiren ülkelerden biri de Norveç oldu.
Norveç:
Norveç, bu teknoloji dönüşümü ile birlikte en hızlı araçlarda elektrifikasyona geçen ülke olarak tanımlamak yanlış olmaz. 2021 yılında Norveç’te satılan araçların %65’i elektrikli araç olarak bildirildi.
Birçok ülkeye nazaran çok düşük nüfusa sahip olan Norveç, nüfusuna oranla en çok elektrikli araç kullanan ülke unvanını da taşıyor.
Norveç’in neredeyse her yerinde, en küçük köyünde bile şarj istasyonu bulmak mümkün. Ayrıca Norveç, 2025 yılında ülke genelinde Fosil Yakıtlı araçların satışının yasaklanması hakkında bir karara da imza atmıştı.
Norveç gibi araç elektrifikasyonunda oldukça hızlı yol kat eden ülkeler olduğu gibi hızlı yol kat edemeyen ülkelerde bulunmakta. Çok kötü olmasa da yine de yavaş elektrifikasyon ağı kuran ülkelerden biri de Türkiye olarak söylenebilir.
Türkiye:
Nüfusu çok olan büyükşehirler ve bu şehirler arasında bulunan yollarda ihtiyacın karşılanabileceği kadar şarj istasyonu bulunsa da nispeten küçük şehirlerin çoğunda ya şarj noktası yok ya da çok az sayıda bulunuyor. Ülkemizin doğu kısmındaki şarj imkanı ise batıya göre çok daha az.
Ülkemizdeki şarj istasyonu azlığının yanında elektrikli araç satış sayısı da oldukça az. Ülke geneli yıllık rakamlarda elektrikli araç satışı sadece %0.2 seviyesinde. Ülkemizde elektrikli araç satışının az olmasının bir sebebi de vergi yükü desek yanlış olmaz. Türkiye, dünya genelinde Elektrikli araçlardan en yüksek vergiyi alan ülkelerden biri.
Elektrikli araç pazarı yıllık 50-100 Adet ile sınırlı olan günlerde vergi çok fazla alınmıyordu ancak 2020 yılından 2021 yılına geçtiğimizde elektrikli araç satışı birdenbire 800’lü rakama çıktığı için elektrikli araçlardan alınan vergi yükseltilerek vergide yaklaşık %400’lük bir artış yaşandı. Bu artış sebebiyle elektrikli araçların üstündeki vergi yükü, fosil yakıtlı araçlar ile neredeyse aynı seviyeye yaklaştı.
Türkiye’nin elektrifikasyon ağında hedeflediği tarih 2023 olarak belirtiliyor. 2023’ün belirtilmesinin sebebi ise yerli “AR-GE” ve tamamen yerli “Fikri ve Sinai Haklar”ımızın olduğu Togg’un piyasaya çıkacak olması. 2019 yılında yapılan Togg’un lansmanında, Togg’un piyasaya çıkmadan önce birlikte ülke genelinde elektrifikasyon ağının süratle genişletileceği söylenmişti ancak bu konuda şu ana kadar atılan tek somut adım Togg’un bu konuda bir iştirak şirketi kurması oldu. Şu ana kadar hiçbir şarj istasyonu inşası yapılmadı.
Umarız ki ülkemizde de; sıfır emisyonlu doğa dostu elektrikli araçların sayısı artar, yerli aracımız Togg’u yollarda görebilir ve ülke genelindeki şarj istasyonlarımızın sayısı süratle arttırılır.