Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Apple Watch Edition neden aşırı pahalı?

    Apple’ın kısa süre önce düzenlediği etkinlikte detaylarını ve fiyatlarını açıkladığı Apple Watch’un en çok konuşulan modeli, fiyatı 17 bin dolara kadar çıkan Edition oldu. 18 ayar altın modelin neden bu kadar pahalı olduğunu anlamak, Apple’ın benimsediği kalite anlayışına bakıldığı zaman hiç de zor değil.

    Apple, birçok rakibine kıyasla son derece sabırlı davrandığı giyilebilir teknoloji piyasasına Nisan ayında Apple Watch ile adım atacak. Pebble, Samsung, LG, Sony, Asus ve Motorola gibi firmalara kıyasla Ar-Ge vaktini bol kullanan Apple’ın, akıllı saati üzerinde fazlasıyla çalıştığı 9 Mart’ta belli oldu.

    ABD’nin en değerli firması, müşteri kitlesi için Apple Watch Sport, Apple Watch (Regular) ve Apple Watch Edition adında üç seri sundu. 38 veya 42 mm kalınlıkta, 18 ayar sarı veya kırmızı altın ile sunulacak olan Apple Watch Edition fiyat aralığı 10 ile 17 bin dolar.

    Apple’ın ‘elit’ yaklaşımının uç noktası olarak beliren Edition serisi, Tim Cook’un verdiği bilgiye göre ‘seçilmiş’ Apple Store’lardan alınabilecek. Büyük şehirlerdeki ana mağazaların yanı sıra, üst düzey moda perakendecileri de Apple Watch Edition satacak.

    Apple’ın Ekim 2013’te dönemin Burberry CEO’su Angela Ahrendts’i küresel perakende operasyonlarının başına getirilmesi, Apple Watch Edition ve ötesine uzanacak ürünlerin de işaretini veriyor diyebiliriz. Peki, 17 bin dolarlık bir akıllı saati kim, neden satın alacak?

    https://www.youtube.com/watch?v=dDAP9OWtQro

    ‘Para kiminse istediği gibi harcar’

    iPhone’un en pahalı satıldığı ülkenin Türkiye olduğunu biliyoruz. Buna rağmen her yeni model piyasaya sürüldüğünde ön siparişler dahil binlerce akıllı telefon kullanıcısı iki kere düşünmeden pamuk eller cebe demekten çekinmedi. Bu trend, Apple 6’nın satışa sunulduğu gün biraz değişmiş göründü. Zira, İstanbul Zorlu Center’daki Apple Store önünde 120 kişi kuyruk oluşturmuştu.

    Apple Watch Edition ise akıllı telefonlar için fazla şaşırtıcı olmayan fazla para harcama opsiyonunu bir üst boyuta taşıyor. Türkiye’de başlangıç fiyatı 20 bin TL’yi geride bırakacak olan bir akıllı saatin, ilk olarak satışa sunulacağı dokuz ülkede (Avustralya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hong Kong, Japonya ve Birleşik Krallık) nasıl karşılanacağı çok önemli.[quote_box_right]Apple giyilebilir teknoloji piyasasındaki duruşunu belirledi. [/quote_box_right]

    Apple’ın ürünlerindeki fiyat etiketleri, rakiplerini sinir edecek kadar yüksek. Öte yandan, 2014’te rekorlarını birbiri ardına kıran Apple, en yüksek müşteri bağımlılığına sahip firma. CEO Tim Cook’un belirttiği gibi müşteri memnuniyetinin yüzde 99 olduğu bir elektronik üreticisi, kalitesini fiyatlarıyla perçinlemeyi tercih ediyor ve bunu da başarıyor.

    [Apple]
    [Apple]
    iPhone’un en pahalı olduğu Türkiye dahil, son tüketici fiyatı yüksek olsa da kaliteden şüphe duymuyor ve bütçesi planını ayarlayıp alışverişini yapıyor. Ödeme sıkıntısı olmayanlar ise önceliğini iPhone’a veriyor. Apple, iPhone ardından en çok kullanılan Mac, MacBook, iPad ve iPod ürünlerinde kalitesini her zaman kanıtlıyor. ‘Android tabanlı’ olsam da, 2009’dan bu yana iPod bağımlısı olmam küçük bir örnek olabilir.

    Apple’ın San Francisco Yerba Buena’da tanıttığı yazılım ve donanımların dikkat çeken özelliği, oldukça titiz bir geliştirme sürecinden geçmiş oldukları. MacBook’un benzeri olmayan katmanlı bataryasından, iPhone’un sağlık uygulaması ResearchKit’e kadar, Apple Watch’da sahip olduğu özelliklerle Nesnelerin İnterneti alanında öncü olacak ürünlerden bir tanesi.

    Ancak Apple Watch Edition’ı alacak kişiler ‘telefonumla ne kadar uyumlu olacak, sağlığımı düzene sokacak mı’ gibisinden soruları arka planda tutacaklar. Kısaca, parası olan alacak.

    Giyilebilir teknolojilerde Apple ayrıcalığı

    Apple’ın bakıç açısı, sadece zengin müşteri kitlesine erişecek bir ürün sunmak değil. Birçok rakibi birden fazla model sunduktan sonra tüm hedef kitlelere hitap eden üç model çıkarması, Apple’a stratejik avantaj sağladığı gibi giyilebilir teknoloji piyasasındaki duruşunu net bir şekilde gözler önüne serdi.

    Apple, geçmişte plastik ve alüminyum kaplı telefon tartışmasında olduğu gibi plastik kayışlı veya sürekli güncellenen ‘deneme amaçlı’ akıllı saatler değil, kime, nasıl hitap edeceği belli ürünler sundu.

    Apple Watch’un ucuz modelleri geliştirilmiş alüminyum ve paslanmaz çelik alaşımlarıyla gelirken, Edition altın kaplama olarak sunuluyor. Titiz bir mühendisliğin ürünü olan sınırlı sayıdaki saat, ‘bir sonraki modeli daha güzel olacak’ gibi soruları önemsemiyor. Çünkü telefon ApplePay ve Passbook gibi en çok kullanılan standart içeriklerin yanı sıra sayısız sağlık uygulamasıyla geliyor, bugüne kadar sunulan tüm akıllı telefonların içerdiği fonksiyonları fazlasıyla sunuyor.

    [Apple]
    [Apple]
    Yıllardır sayısız canlı blogda takip ettiğim Apple etkinlikleri, teknoloji firmaları arasında en prestijli olanları diyebiliriz. Apple, gizli Ar-Ge süreçlerinden tanıtımlarına, fiziksel ve çevrimiçi mağazalarındaki etkinliğine kadar yerini ayrı tutmayı çok iyi başarıyor. Küresel akıllı telefon piyasasında Android ile arasında dağlar kadar fark olsa da, yine en çok o kazanıyor. Sonuç olarak Apple’ın özelliği fiyatlarıyla Google’ı sinir edebilmesi değil. Kalitesini ve müşteri bağımlılığını uçuk fiyatlara rağmen çok iyi dengelemesi.

    Yine de tüm bunlar Apple Watch Edition veya diğer modeller çok satacak anlamına gelmiyor. Mutlaka satacaklar ve Apple’ın rakipleri gibi emekleyen giyilebilir teknoloji piyasasındaki inişli çıkışlı ilerleyişinin ilk basamağı olacaklar.

    Engadget sitesinde yer alan ankette, 46,737 okuyucudan yüzde 68’inin Apple Watch’u almayacağını belirttiğine dikkat etmek lazım.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler