Kanada’nın Beffin Adası’nda buzun altında 40,000 yıldır saklı duran yosunların giderek ısınan yaz sıcakları sonucu ortaya çıkması, Kuzey Buz Denizi’nin geldi içler acısı hali gözler önüne seren son bulgu oldu. Bilim insanları, yosunlar üzerinde yapılan araştırmaya dayanarak, Kanada Arktik’indeki yaz sıcaklıklarının son 115,000 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı. Araştırmanın sonuçları Nature Communications dergisinde yayımlandı.
Araştırmada yer alan Colorado Üniversitesi’nden Simon Pendleton’ın ifadesi şu şekilde:
“Bu araştırma 120,000 yıldır gün yüzü görmeyen toprağı ortaya çıkardığımızı gösteriyor… Son yüzyılda yaşanan sıcaklık geride kalan 120,000 yıldan daha fazlaydı.”
Pendleton derin fiyordlar ve buz örtüsü üzerinde yer alan yüksek platorlar içeren Bafflin Adası’nda yaptığı araştırmada, jeolojik değişimler yaşandığını gözlemledi. Buz örtüsü, buzullara kıyasla durağan olmasıyla farklılaşıyor ve oluştukları zamandan bu yana sahip oldukları düzeni koruyorlar. Her ne kadar bugüne dek Bafflin Adası’ndaki platolarda buz örtüsü ve duvarları korunmuş olsa da, iklim değişikliğinin etkisi ile yazın eriyen katmanlar artık yenilenemiyor. Sonuç olarak binlerce yıldır saklı olan antik bitkiler (yosun ve likenler) ortaya çıkıyor.
Bilim insanları 100 milyon su pompası ile Kuzey Buz Denizi’ni yeniden dondurmak istiyor
Felaketi durdurmak için bir çözüm yine yok
Araştırmada Pendleton ve meslektaşları 30 buz örtüsünden numuneler aldı ve radyokarbon yöntemi ile yaşlarını belirledi. Sonuçlar yosunların en az 40,000 yıl öncesine ait olduğunu gösterdi. Araştırmanın en ilginç kısımlarından biri ise laboratuvar ortamında bazı numunelerin canlanması oldu.
Buzul çağının ortalarına rastlayan tarihlere ait veriler Grönland’ın geçmişi ile karşılaştırıldığında, bölgenin 40,000 seneden çok daha uzun bir süre buz ile kaplı olduğu anlaşıldı. Nihayetinde, günümüzde yaşanan yaz sıcaklıklarının son 115,000 ile 120,000 yılın en yüksek seviyesinde olduğu sonucuna varıldı.
Arktik’i kurtarmak için öne sürülen birçok çözümün işe yaramayacağı veya hayata geçirilemeyeceği neredeyse kesin. Zamanla daha fazla arazinin çıplak kalmasıyla iklim değişikliğinin Arktik bölgesini nasıl bir hale getireceğini öngörmekten başka yapabileceğimiz bir şey kalmayabilir. Kısaca, artık sadece felaketin nasıl ilerlediğini analiz edebiliyoruz. Antik bitkiler bu sürecin ilk işareti gibi duruyor.