Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Antarktika’dan kopan muntazam buzulun açıklaması ne?

    Antarktika’nın buz sahanlıklarında yıllardır devam eden ve gözlemlemekten başka bir şey yapamadığımız erime, geçtiğimiz hafta çok nadir bir görüntü ortaya çıkardı. Larsen C buz sahanlığından kopan bir buz parçasının, genele kıyasla son derece muntazam bir geometrik şekle sahip olduğu görüldü.

    Alışık olduğumuz buzullar düzensiz şekillere sahip olan dev buz kütlelerini temsil ediyor. 16 Ekim’de NASA tarafından çekilen fotoğraf ise sanki dev bir testere ile şekil verilmiş muntazam bir buz parçasını gösteriyor. Ice Bridge (Buz Köprüsü) operasyonu kapsamında görüntülenen parça, geçtiğimiz yaz devasa A-68 buzulunun koptuğu Larsen-C buz sahanlığına ait. Son derece keskin köşeleri ve pürüzsüz kenarları, NASA’ya göre “buzulun çok kısa bir süre önce koptuğuna” işaret ediyor.

    Antarktika’dan 1.1 trilyon ton ağırlığında buzul koptu

    Livescience’a açıklama yapan Maryland Üniversitesi’nden Kelly Brunt, buzulun zamanla düşen çok uzun bir tırnağa benzetti. Buzulun zamanla bağlı olduğu parçadan uzayarak kopması da, genelde mükemmele yakın geometrik şekiller ortaya çıkarıyor. Kopan parçanın 1,6 kilometre çapında olduğu tahmin ediliyor. Devasa A-68 ise 5,800 kilometre genişliğe sahipti. Öte yandan, suyun üzerinde yavaşça süzülen dev bir masayı andıran buzulun sadece %10’u görülüyor. Suyun altında koca buz parçasını bir düşünün.

    Düzensiz veya mükemmel dikdörtgenler halinde olsun, Antarktika hızla eriyor ve bu erimenin önüne geçilebilmiş değil. Asıl mesele bu.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler