Bilim insanları, Antarktika’dan son 50 yılda kopan en büyük buzul paçarçasının iklim değişikliğinin değil ancak her 60-70 yılda yaşanan sürecin sonucu olduğunu belirtti.
Antarktika’dan kopan 1636 kilometrekare büyüklüğündeki “D-28” adı verilen buzul, kıtadan son yılda kopan en büyük kütleyi temsil ediyor. İklim bilimciler, Dünya’nın en büyük temiz su kaynağında yaşanan dev buzul parçalanmasının doğrudan iklim değişikliği ile ilgili olmadığını belirtti. Aksine, her 60-70 yılda yaşanan doğal bir sürecin sonucunu temsil ettiği ifade edildi.
D-28’in, 215 milyar ton ağırlığında olduğu açıklandı.
Bilim insanları tarafından “Loose Tooth” (Sallanan Diş) olarak adlandırılan buzul, Avustralya Antarktik Birimi ve San Diego Üniversitesi’ne bağlı Scripps Okyanusya Enstitüsü tarafından 20 yıldan uzun bir süredir gözlemleniyordu. Sallanan bir dişi andıran buzulun, 2010-2015 yılları arasında kopması bekleniyordu. Bunun yerine, gözlemlenen buz sahanlığının farklı bir bölgesi 26 Eylül’de koptu.
Scripps Enstitüsü’nden Helen Amanda Fricker, “Bunca senenin sonrasında böyle bir kopmaya tanık olduğum için heyecanlıyım… Bunun nihayetinde yaşanacağını biliyorduk ancak tam olarak beklediğimiz yerde yaşanmadı” ifadesini kullandı.
Bilim insanları, D-28’nin kopmasının iklim değişikliği ile değil ancak belli sürelerde yaşanan buzul kopma döngüsünden kaynaklandığını vurguladı. D-28’in doğrudan su seviyesine de etki etmeyeceği çünkü kopmasından önce su üzerinde yüzmeye başladığı ifade edildi.
Fricker, yaşanan kopmanın ardından buz sahanlığının altındaki erimenin nasıl değişeceğini incelemeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, D-28’in Antarktika’dan ne kadar hızlı uzaklaşacağı da bilim insanlarına önemli bilgiler sunacak.
D-28, Antarktika’nın Amery Buz Sahanlığı’nda yer alıyordu. Amery, buzul kıtanın en büyük üçüncü buz sahanlığını temsil ediyor. Araştırmacılar, Antarktika’nın doğusunda kalan Amery’nin erimeye devam etmesi halinde küresel su seviyesinin yükseleceği uyarında da bulundu.