Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Antarktika buzullarında ilk kez mikroplastik tespit edildi

    Antarktika buzulunda ilk kez mikroplastik tespit eden bilim insanları, plastik kirliliğinin dünyanın yerleşim birimlerinden en uzak bölgesini bile bulaştığını doğruladı.

    İnsanların neden olduğu plastik kirliliği, “düşük düzeyde” olsa da Antarktika’ya ulaşmayı başardı. Marine Pollution Bulletin dergisinde yer alan makale, Avusturalya’nın Tazmanya Üniversitesi tarafından Antarktika’da 2009 yılında toplanan numuneler üzerinde yapılan analizlerin sonuçlarını sundu. Elektron mikroskopi yöntemi ile incelenen erişmiş buzul örneklerinde 96 mikroplastik parçacığı tespit edildi. Genel miktarın litre başına 12 parçacığa işaret ettiği ve kirliliğin 14 farklı polimer çeşidi içerdiği ifade edildi.

    Bilim insanları, elde edilen bulgular ile Antarktika’da ilk kez mikroplastik varlığını tespit ettiklerini belirtti. Kuzey Buz Denizi’nde ise mikroplastik kirliliği yıllar öncesinden tespit edilmişti. En son olarak Norveç Kutup Enstitüsü tarafından 2018’de yapılan araştırmalarda Artik’in “her bölgesinde mikroplastik kirliliği” olduğu anlaşılmıştı. Norveçli bilim insanaları yerleşim birimlerine olan mesafeden bağımsız olarak Arktik’in özellikle belli bölgelerinde yoğun miktarda plastik bulunduğunu belirtmişti.

    Kirliliğin kaynağı ne?

    Antarktika’da tespit edilen mikroplastik oranı Arktik’e kıyasla daha az olmasına rağmen gelecek için hiç de olumlu bir yansıma değil. Bilim insanları, tespit edilen polimerlerin %75’inin balıkçılık sektörüne ait malzemelerden geldiğini düşünüyor. Mikroplastik parçalarının genelde büyük olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, Güney Kutup Okyanusu’ndan yayılan plastik ağ ve balıkçılık malzemelerinin insan eliyle bölgeye bırakıldığından emin.

    Araştırmada yer alan Anna Kelly, tespit edilen mikroplastiğib Arktik plastiğinden daha büyük olduğuna dikkat çekti. Bulgu, insan eliyle karadan uzak mesafelere bırakılan veya kullanılan av malzemelerinin parçalanmak için daha az zamana maruz kaldığına işaret ediyor. Kelly, yerel kirlilik kaynaklarının araştırmacılar ve turistler tarafından kullanılan giysileri içeriyor olabileceğini, bunun yanında balıkçılık için kullanılan malzemelere ait parçaların bulunduğunu belirtti.

    Bilim insanları elde edilen bulgular ışığında Antarktika’da oluşabilecek kirlilik hakkında öngörüde bulunmakta zorlanıyor. Plastik kirliliğinin artması halinde kaçınılmaz hale gelecek ilk olumsuz etki, kirli kimyasallar içeren plastik parçaların Antarktika’daki canlıları riske atacak olması. Nihayetinde, Güney Kutup Denizi’ndeki ekosistem ve biyo-kimya plastik kirliliği nedeniyle değişime uğrayabilir.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler