Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Amatör astronomların kamerasından Süper Ay

    Dünya, dün gece en büyük kozmik şölenlerden birine tanık oldu. 68 yıl aradan sonra gökyüzünde beliren en büyük Süper Ay, dünyanın dört bir yanındaki amatör gözlemciler için eşsiz bir fırsat olarak belirdi.

    Süper Ay’ın görkemini görüntüleyen isimlerden biri, İstanbul Üniversitesi Uzay ve Astronomi Bölümü öğrencisi Halil Bağış’tı. Bağış, Meade 8” LX200-ACF teleskop ile gözlemlediği Süper Ay hakkında şu bilgileri sundu:

    “Ay, Yer çevresinde dolandığı yörünge gereği bazen konumsal olarak yeryüzüne uzaklaşırken bazen yaklaşır. Bu periyodik hareket sırasında Ay’ın en uzak olduğu ve doğal olarak en yakın olduğu noktalar vardır. İşte 14 Kasım tarihinde Ay yörüngesinde en yakın noktaya yani enberi noktasına geldi. Üstelik bu anda Ay, Dolunay evresinde olduğu için gözlem yapmak kolaylaştı.

    Aslında normal koşullarda gözlediğimiz Ay ile bir anda fark edilecek bir büyüklük farkı olmuyor. Nitekim Ay tam tersine en uzak noktadayken (enöte) görünür büyüklüğü ile 14 Kasım akşamı gözlediğimiz Ay’ın görünür büyüklüğü arasında %14 kadar bir fark var. Ciddi bir görünür büyüklük farkı olmasa da gözleme değer elbette.”

    Süper Ay’dan geriye kalanlar

    Halil Bağış, elde ettiği fotoğrafların yanı sıra diğer gözlemcilerin çektiği görüntüleri de bize gönderdi. NASA JPL’de görevli astrofizikçi Umut Yıldız da iPhone ile çektiği fotoğrafları paylaştı. Bu satırdan sonra sadece fotoğraflara bakmak kalıyor:

    Umut Yıldız’ın iPhone ile çektiği kareler:

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler