Gün içerisinde havada kanat çırpmadan hareket edebilen ve süzülebilen kuşlar görmüşsünüzdür. Hem mevcut yüksekliği koruma hem de minimum zahmet açısından etkili bu yöntemin ALOFT sayesinde artık yeni bir kullanıcısı daha var.
ABD Donanma Araştırma Laboratuvarı görevlisi Dr. Dan Edwards, araştırmasını şöyle açıklıyor: “Robot kulübünden bazı arkadaşlarla beraber takılırken oto-pilotlar hakkında çalışma yapıyordum. Kimin söylediğini hatırlamıyorum ama biri oto-pilot ile sıcak hava dalgalarını (termalleri) yakalamanın mümkün olup olmadığını sordu. Bu da beni düşündürdü.”
Edwards’ın çalışmaları üzerine o ve araştırma ekibi ALOFT adı verilen bir akıllı yazılım ürettiler. Amacı ise önceden belirlenmiş algoritma ile termal dalgaları yakalayarak normal zamandan uzun bir uçuş süresi sağlamak olarak belirlenen yazılım, şimdiden iyi bir potansiyeli yakalamış görünüyor
Edwards: “Şuan yaptığımız şey ise havadaki yukarı çekiş enerjilerini bulup bunları oto-pilot ile paylaşmak. Bu aslında tamamen bir oto-pilot’u kuş sezgilerini simüle edecek şekilde programlayıp insansız araçların dayanıklılığını artırmanın yolu nedir sorusunun cevabı.”
İnsansız İletişim
ALOFT sisteminin ise kullandığı sensörler hava hızı, yükseklik, GPS ve diğer veriyi elde edip, buna göre ALOFT, uçağın konumunu ve yakındaki sıcak hava dalgasını tespit edip oto-pilotu buna göre yönlendirebiliyor.
Edwards: “Bu süzülme sisteminde ise amacımız aynı miktar pil veya benzin kullanarak; aynı enerjiyle daha fazla uçuş süresi sağlamak, veya hava dalgasından gelen enerjiyi tamamen başka bir şeye kullanmak olacak”
ALOFT’un kullanıldığı erken uçuşlar işe yaramış da olsa, daha da heyecanlı olanı, projenin şu an aldığı yönde insansız hava araçlarının arasında iletişim ve bilgi paylaşımı sağlaması da var. Edward’ın sözleri şu şekilde;
“Birlikte bir süzülüş gerçekleştirdik, bu süreçte bir kaç hava aracının kendi bulgularını diğerleriyle paylaştırdık. Bir kuş sürüsü gibi, bütün kuşlar özgür gibi görünse de, bir çoğu süzülme için en iyi sıcak hava dalgasına ulaşmak için komşusuyla da iletişim kurabiliyor.”
Bu teknolojiyi sivil ve askeri alanda görmenin oldukça heyecan verici olacağını söyleyebiliriz. Mevcut drone pil ömürleri düşünüldüğünde çok yaygın bir süreç olmayacak bile olsa Dünya’ya açılmayı planlayan Edward’ın bu araştırmalarının getirisinin güzel olacağı bir gerçek.