İleri teknolojinin en büyük icatlarından biri olan 3D printerlar, yakın gelecekte cebimize girmek üzere. Kickstarter’da beliren yeni bir proje, akıllı telefonunuza indireceğiniz tasarımları yine telefonunuzla bulunduğunuz yerden basmanızı sağlıyor.
Sadece 99 dolara satılması planlanan Olo, Kickstarter’da hedeflediği 80 bin dolar barajını sadece 33 dakikada geçerken, dört gün sonunda 900 bin dolara yaklaştı.
Binlerce kişinin gerçeğe dönüşmesini istediği Olo, iOS, Android ve Windows Phone mobil işletim sistemleri kullanan akıllı telefonlarla kullanılabiliyor. Olo’yu telefonunuza monte ederek, seçtiğiniz veya kendi hazırladığınız tasarımı 3D nesneye çevirebiliyorsunuz. Olo, akıllı telefonun ışığını kullanarak içindeki sıvı reçineyi 3D printer sürecine sokuyor. Sıvı reçine, katman katman katılaşarak ortaya tasarlanan nesne çıkıyor. Olo’dan çıkarıldıktan sonra, nesnenin ılık su altında yıkanmasıyla işlem tamamlanıyor.
Olo, tahmin edileceği gibi belli bir ekran büyüklüğüne sahip akıllı telefonlarla çalışıyor. 5,8″ olarak belirlenen boyut, bugün iPhone 6S ve Samsung Galaxy A7 gibi phablet’lerle uyuşuyor.
Olo, 3 parçadan oluşuyor. Basma sürecine başlamadan önce telefonunuzun ekranı üzerine çerçeveyi yerleştiriyor, ardından iki parçalı üst katmanla üzerini kapatıyorsunuz. Basım süreci, istediğiniz nesneye göre değişiyor.
Olo ile yaptığınız bir tasarımı paylaşma şansına da sahipsiniz. Tasarlayacağınız bir nesneyi ve yazı içeren kartları Olo kullanan bir diğer akıllı telefon kullanıcısına gönderebiliyorsunuz.
Fotoğraflarınızı basabilirsiniz
Olo, kendine özgü uygulaması sayesinde akıllı telefon ekranındaki herhangi bir tasarımı 3D nesneye çeviriyor ve ışık kullanarak üst aparatta yer alan sıvı reçineyi şekillendiriyor.
Eğer tasarım arşivinin dışına çıkmak isterseniz, Autodesk 123D Catch dahil 3D tarama yazılımları kullanarak akıllı telefonunuzda tasarımlar yapabilirsiniz. Bu tasarımlara, çektiğiniz fotoğraflar da dahil.
Olo’nun bir diğer özelliği, eşzamanlı birden çok nesne basabilmeniz. Bu durumda basım süresinin uzayacağını da unutmamanız gerekiyor. Yapısı nedeniyle geleneksel 3D printer’lardan yavaş olan Olo, 5 cm çapındaki bir topu yaklaşık 2,5 saatte basıyor.
O kadar da ucuz değil
Olo, tanıtım videosunda belirdiği kadar sihirli bir icat değil. Prototip aşamasındaki cihaz haliyle birkaç saniyede aklınıza gelen her şeyi basabilecek bir teknoloji değil. Dahası, sadece ilk alıcılar için 99 dolar olacak süper icat aslında sanıldığı kadar ucuz değil.
Kicktarter’da 8 farklı renkte Olo reçinesi mevcut. Dörtlü paketler halinde satılan reçineler katı nesneler, plastik gibi yumuşak maddeler ve uzun süre dayanıklı kalıplar yapmaya yarayacak çeşitlere sahip. Dörtlü paketlerin fiyatı ise 79 dolar. İlk alıcılar için 99 dolar olacak Olo’nun, Ekim ayında ABD’de 450 dolardan satılması bekleniyor.
Olo, stereolitografi yöntemi kullanan 3D yazıcılar gibi fotopolimer reçine kullanıyor. Ar-Ge süreci iki yıl süren Olo, bu süreç içerisinde mucitlerini mekanik, mikro işlemci ve reçine geliştirilmesi alanında oldukça zorlamış.
Maliyetinin ve alacağı zamanın yanı sıra Olo isteyeceklerin dikkat etmesi gereken üçüncü önemli faktör, baskı sırasında telefonlarını başka bir işlem için kullanamayacakları. Her baskının ortalama bir saat aldığını düşünürsek, gün içinde Olo’ya özel zaman dilimleri oluşturmak gerekebilir.
AA bataryaları ile çalışan Olo, yaklaşık 800 gr ağırlığında. Baskı alanının ölçüleri ise 7,6 x 12,7 x 5 cm.