Çarşamba, Ekim 30, 2024
More

    Ağaçkakan sırtındaki gelincik gerçek mi?

    Twitter’da beliren ve binler belki milyonlar tarafından RT edilen bir fotoğraf bilim dünyasının filtresine takıldı. Sırtında bir gelincik ile uçan yeşil ağaçkakan fotoğrafı inanılmaz görünse de, gerçekliği sorgulanmaya başlandı.

    Son iki haftadır Twitter başta olmak üzere sosyal medyada tartışma tufanı koparan fotoğraflarla vakit öldürüyoruz. İlk olarak altın-beyaz yoksa mavi-siyah mı olduğuna karar veremediğimiz elbisenin ardından, şimdi (kabul etmek gerekirse) daha ilginç bir fotoğraf ile karşı karşıyayız: Ağaçkakan sırtında uçan gelincik.

    Konu hakkında soru işaretlerinden çıkamadığım için sorgulayıcı bir makale içeren National Geographic makalesine yollandım. Saldırmaya çalıştığı ağaçkakanın sırtına düştüğü tahmin edilen gelincik (Mustela nivalis), Avrupa yeşil ağaçkakanı (Picus viridis) alışık olmadığı bir tecrübe yaşıyor. Bu anı yakalamayı başaran amatör fotoğrafçı Martin Le-May, sahnenin nasıl oluştuğuna dair teorilere sahip.

    BBC’ye konuşan Le-May, “Gelinciğin dikkatini dağıttımızı sanıyorum. Ağaçkakan yere indiği anda kaçmayı başardı ve gelincik çimlerde kayboldu” dedi.

    Gerçek mi değil mi?

    Bir domuzun bir keçiyi sulardan kurtardığı 30 saniyelik video iki yıl önce YouTube’da belirdiğinde, inanması güç olan görüntülerin de gerçek olduğu sanılmıştı. Ancak görüntülerin Comedy Central kanalı için hazırlandığı anlaşılmıştı.

    Peki Twitter’da #WeaselPecker hashtag’iyle tartışılan ağaçkanan-gelincik fotoğrafı sahte mi?

    ABD’nin Dartmouth Üniversitesi’nden bilgisayar bilimi profesörü Hany Farid’e göre fotoğraf gerçek. Dijital adli tıp örnekleri ve görüntü analizi üzerinde çalışan Farid, ilk olarak fotoğrafın düşük çözünürlüklü olmasına dikkat çekiyor. Bu durum, detaylı bir analizin önünü tıkıyor.

    Ancak ele alınması gereken başka faktörler de var. Farid, gelinciğin ağaçkakanın boynuna sarılmış gibi görüntüsünü oluşturmanın son derece zor olduğunu söylüyor.

    Bu pozisyonu sahte olarak oluşturmak için iki hayvanın farklı fotoğraflarının muntazam bir şekilde birbirine oturması gerekiyor ki, bu tesadüfe dayalı oldukça zor bir iş.

    Le-May’in benzeri görülmemiş yakın temasa ait birden fazla fotoğraf paylaşması, ‘o anın’ gerçek olduğu düşüncesini güçlendiriyor. Doğal olarak birden fazla fotoğrafın sahte olarak üretilmesi bir tanesinden çok daha zor olacaktı.

    Fotoğrafın ışık, renk, odak ve içerikler arasındaki kalite farklılığında soru işaret oluşturan bir detay görmeyen Farid, genel değerlendirmede ağaçkakan-gelincik uçuşunun gerçek olduğunu onaylıyor.

    Gelincik ağaçkakanın sırtına nasıl bindi?

    Vahşi doğada olup biten ama gözlerden uzak kalan anlık karşılaşmalardan bir tanesi ilk kez sosyal medyaya düştü. Peki bu tür olaylar gerçekten çok mu nadir?

    ABD Ulusal Vahşi Doğa Federasyonu’ndan David Mizejewski, ‘iki türü daha yakından tanısak aslında bu kadar şaşırmayacağımızı’ söylüyor.

    National Geographic’e konuşan Mizejwski, ‘yeşil ağaçkakanın karıncalarla beslendiğini, bu yüzden havada değil ama yerde bolca vakit geçirdiklerini’ belirtti. Doğal olarak, gelincik gibi karada gezinen saldırganlar beklenmedik bir anda ağaçkakanların sırtına atlayabiliyor.

    Genelde tarla faresi gibi küçük avlar peşinde koşan gelincikler ise tavşan, kurbağa ve kuş gibi kendisinden büyük hayvanları da yiyebilen bir etobur olarak biliniyor.

    Mijezewski, gelinciğin üzerine atladığı kuşun ‘omuriliğini ısırarak hareketsiz hale getirmeye çalıştığını’ söyledi. Kısaca, fotoğraftaki her detay birbirini tutuyor.

    Ağaçkakanın kurtulmuş olmasına birçoklarının sevindiği de şüphesiz.

    Not: Sahte olmayan bir video izlemek isterseniz arkadaşına yardım eden dev kaplumbağaya bakabilirsiniz:

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler