Başkanlık seçimlerinin neden olduğu politik gerilim giderek artarken, iki aydan uzun bir süredir artarak devam eden palyaço tacizleri, ABD’de korku ve şaşkınlık yaratmış durumda.
Ülkenin dört bir yanında genelde ormanlık alanlarda ve banliyölerde beliren ve genelde çocukları hedef alan palyaçolar, tek başlarına veya gruplar halinde hareket ediyor. Polisin birkaç tutuklama yapmasına rağmen gözden kaybolmayan palyaçolar, tam tersine sosyal medya üzerinden tehditlere başladı.
Palyaçoların nasıl bu kadar organize bir şekilde tehdit saçmaya başladığı sorusu henüz cevaplanmaktan çok uzak. Ancak Başkanlık yarışı ile yıllardır süregelen etnik ve dini çatışmaların doğurduğu bir öfke olmasından korkanlar az değil. Bir süre daha dinecekmiş gibi görünmeyen tacizlerin şiddet boyutuna varması, tabloyu daha da kötü hale getirebilir.
Birileri aklını kaçırmış olmalı
‘Sevimli olmayan’ palyaçoların ortaya ilk çıktığı tarih, 21 Ağustos olarak kabul ediliyor. Güney Carolina eyaletinde bir çocuk, annesine ‘evlerinin yakınındaki ormanlık alanda bir palyaçonun gezindiğini’ söyledi. Çocuğun abisi ise palyaçonun elindeki zincirleri kapılarına sürttüğünü öne sürdü. Anneleri ise hiçbir şey görmediğini söyledi.
Yapılan araştırmada palyaçoya ait iz bulunamadı ancak birkaç gün sonra sadece bir ihbar değil, bir diğer palyaçonun görüldüğü video belirdi. Florida’da yaşayan 17 yaşındaki bir gencin çektiği video, yine ormanlık alana yakın evlerin etrafında beliren bir palyaçoyu gösteriyordu. Bu olayın ardından birçok eyaletten ihbarlar yağmaya başladı.
14 Eylül’de, Georgia eyaletindeki üç çocuk, palyaço kıyafeti giymiş üç adamın kendilerini otobüs durağına kadar kovaladığını belirtti. 21 Eylül’de bu sefer Pennsylvania’da 12 yaşındaki bir kız çocuğu bir palyaço tarafından dakikalarca kovalandı.
Bu tür hadiselerin ardından yaşanan tutuklamalar ise modern dünyamızda insanların geldiği noktaya sadece birkaç örnek:
21 Eylül’de Georgia eyaletinde 11 yaşındaki bir kız çocuğu okula bıçak getirdiği için gözaltına alındı. İfadesinde, ‘palyaçolardan kendini korumak için bıçağı yanında taşıdığını’ söyledi.
5 Ekim’de, Texas’ın Amarillo kentinde palyaço maskesi takmış 21 yaşındaki bir adam, Walmart’ta alışveriş arabalarını müşterilere fırlattığı için tutuklandı.
6 Ekimde, bir pala ve beyzbol sopası taşıyan palyaço maskeli üç adam gece vakti tutuklandı. İfadelerinde ‘palyaçoluk yapmaya çıktıklarını’ söylediler.
Vermont’ta 15 yaşındaki bir kız, palyaço maskesi takıp sınıfın camlarını kırarken, Portland’da 55 yaşındaki bir adam palyaço maskesi ve boks eldivenleri takıp bir okul bahçesinde gölgelerle boks yaparken gözaltına alındı.
Masum palyaçolar dayak yemeye başladı
Korkutucu palyaço hadisesinin toplumsal öfkenin dışa vurumu olup olmadığı belli değil. Olayın sosyal medyaya düşmesi ve belli hedeflerin tehdit edilmesi ise daha ciddi bir senaryoya işaret edebilir.
15 Eylül’de 22 yaşındaki Makayla Smith’in sosyal medya üzerinden bir liseye tehdit mesajları göndermesi nedeniyle tutuklanması, ilk örnek. 3 Ekim’de Connecticut, New Haven’daki liselerin tehdit edilmesi üzerine soruşturma açılması, olayın ne kadar geniş çaplı olduğunu gösteriyor.
Liselerin ardında, üniversite kampüsleri de palyaçoların tehdidi altına girdi. Geçtiğimiz hafta Pennsylvania State Üniversitesi ve Nashville Belmont Üniversitesi palyoçaların görülmesinin ardından kampüslerde soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Palyaçoların neden olduğu histeri öyle bir noktaya ulaştı ki, bu dönemde palyaço kıyafeti giyerek sokağa çıkma hatasında bulunanlar için hayati risk bile söz konusu. Bu hataya düşerek arkadaşlarına şaka yapmak isteyen bir adam, yoldan geçen sücülerden beyzbol sopalı dayak yiyerek kendinden geçti.
Olaylar endişe verici noktaya ulaşınca, mesleği palyaçoluk olan gruplar #ClownLivesMatter hashtag’i altında kampanya başlattı. Masum palyaçoları korumak için 15 Ekim’de protestolar da yapılacak.
Fikri bir kitaptan mı aldılar?
Kim veya kimler tarafından hayata geçirildiği ve nasıl ABD geneline yayıldığı kesin olmasa da, palyaço tehditleri öfkeli kimselerin birbirlerinden etkilendiği bir zincirleme reaksiyona benziyor.
Bu kişilerin motivasyon kaynağı ne diye sorulduğunda da bir cevap bulmak çok zor. Ancak popüler kültürün bunda az çok etkisi olabileceğini düşünmek zor değil.
ABD dizileriyle haşır neşir olanların aklına gelecek ilk örnek American Horror Story dizisi. Dizinin 4. sezonunda zengin bir ailenin kısaca manyak evladı, sapık fantezilerini palyaço kostümü giyerek işlediği cinayetlerle dışarı vuruyordu. İlham kaynağı ise, üzücü bir hikayeye sahip, bir o kadar öfkeli bir diğer palyaçoydu.
Aklıma gelen bir diğer sahne, Zodiac filminden. Filmin ana konusu olan ve bir türlü yakalanamayan saldırgan, piknik yapan bir çifti hedef alıyor. Üzerinde palyaço kostümü olmasa da, sahnenin ilk kısımları akla palyaço hadiselerini getiriyor.
ABD basınında dikkat çekilen ise 1981 tarihli ‘Mysterious America’ adlı kitap. Kriptozoolog Loren Coleman tarafından kaleme alınan kitapta, ‘Phantom Clown Theory’ (Hayalet Palyaço Teorisi) anlatılıyor. Teoriye göre, çocukları vanlara, arabalara ve ormana gelmeye teşvik eden palyaçolar kısa zamanda kitlesel histeriye neden oluyor. Ancak tek bir palyaço bile yakalanmıyor.
Rolling Stone’a konuşan Coleman’a göre, bugün yaşanan durum sosyal medya nedeniyle çok daha kötü bir noktaya gelmiş durumda. Coleman, Güney Carolina’da başlayan olayların ‘Stalking Clowns’ (Maşa Palyaçolar) ile sulandırıldığını düşünüyor ki, bu da hiç iyi bir gelişme değil. Ona göre, fotoğraflanmak amacıyla beliren bu palyaçolar korkan ve öfkeli insanların hedefi olabilir. Bu da her an olabilecek bir şey çünkü ABD’de silahlanma oranı çok yüksek.
ABD’de fazlasıyla gerilime neden olan korkutucu palyaço vakaları ne zaman son bulur bilmez. En iyi sonuç, olayların şiddete varmadan dinmesi olur. Burada iş, tabii ki polise düşüyor.