ABD Hava Kuvvetleri’nin üst düzey gizlilik altında tuttuğu X-37B uzay aracı, yörüngede geçirdiği 780 günün ardından Dünya’ya indi.
X-37B Orbital Test Vehicle 5 (OTV-5) olarak adlandırılan mürettebatsız uzay aracı, beşinci görevinden dün döndü. OTV-5, Mayıs 2017’de tamamlanan OTV-4 görevinin 718 günlük rekorunu da geride bırakmış oldu. En son görevi gerçekleştiren X-37B OTV-5 uzay aracı, 7 Eylül 2017 tarihinde SpaceX Falcon 9 roketi ile ateşlenmişti.
Görev hakkında açıklamada bulunan Hava Kuvvetleri Bakanı Barbara Barrett, “X-37B yeniden kullanılabilir uzay araçlarının önemini ortaya koyuyor… Her başarılı görev ülkemizin uzaydaki yeteneklerini artırıyor” ifadesini kullandı.
Barrett bunları söylesede hangi yeteneklerden bahsettiğini kamuoyu bilmiyor. Hava Kuvvetleri ise X-37B’nin “uzayda yeni sistemler test ederek onları Dünya’ya getirme” konusunda eşsiz bir yeteneğe sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca, beşincisi dahil tamamlanan tüm görevlerde “başarı elde edildiği” ifadesi kullanılması da dikkat çekici.
Her ne kadar görevi hakkında resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, X-37B yörüngede başlaması muhtemele silahlanma yarışında önemli bir rol oynayabilir. Bu aşamada ilk ipucu ABD Başkanı Donald Trump’ın duyurduğu “Uzay Kuvvetleri” olmuştu.
Hava Kuvvetleri’nin basın açıklamasında ise Genelkurmay Başkanı General David L. Goldfein’in şu sözleri yer alıyor:
“Bu uzay aracının kendi dayanıklılık rekorunu kırarak Dünya’ya dönmesi hükümet ile sanayi arasındaki yenilikçi işbirliğinin sonucunu gösteriyor… Gökyüzü artık Hava Kuvvetleri’ne bir sınır değil. Eğer Kongre tarafından onaylanırsa, Uzay Kuvvetleri için de sınır olmayacak.”
“Yörüngede deneyler yapıldı”
İki yıldan uzun bir süre önce Florida, Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan ateşlenen X-37B OTV-5, 27 Ekim 2019’da NASA Kennedy Uzay Merkezi Uzay Mekiği İniş Tesisi’ne iniş yaptı. 2017’de X-37B’nin gündüz yaptığı inişin görüntüleri olmasına rağmen (aşağıda), yerel saatle 03:51’de iniş yapan OTV-5’in görüntüleri yayınlanmadı.
Son görev hakkında ek açıklamada bulunan Hava Kuvvetleri’nden Randy Walden, “X-37B Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı deneylerini, diğer deneyler ile başarıyla taşıdı, aynı zamanda küçük uyduların iletimini sağladı” ifadesini kullandı (Bu uyduların özellikleri, yörüngede bırakılıp bırakılmadıkları gibi bilgiler söz konusu değil).
X-37B’nin uzun yörünge görevleri için gerekli teknolojilerin geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığı kesin. Peki, robotik uzay aracı yörüngede gezinmesi muhtemel dış medeniyetlere ait uzay araçları ile temasa geçmiş olabilir mi? Bu düşünce biraz abartılı olabilir ancak X-37B yörüngedeyken ABD Hava Kuvvetleri’nin “tanımlanamayan uçan cisimleri” doğruladığını unutmayalım.