Perşembe, Aralık 26, 2024
More

    ABD’nin altı şehrine Hiroşima gücünde nükleer bomba atılırsa ne olur?

    Nükleer savaş durumunda ABD’nin en büyük risk altındaki altı şehrinin hangileri olduğu ve Hiroşima gücünde nükleer bomba atılırsa kaç kişinin öleceği hesaplandı.

    Columbia Üniversitesi’nden Irwin Redlener tarafından yapılan analizde, nükleer savaş durumunda ABD’nin hangi şehirlerinin en çok tehdit altında bulunduğu ve Hiroşima gücünde nükleer bombaların kullanılması halinde kaç kişinin öleceği hesaplandı.

    Simülasyonlara göre, ABD’nin hedef alınacak ilk altı şehri New York, Chicago, Houston, Los Angeles, San Francisco ve Washington D.C. Her birine Hiroşma gücünde nükleer bomba atılması halinde en çok ölümün olacağı kent New York olurken, en düşük ölüm oranı San Francisco’da gerçekleşiyor.

    Kamu sağlığı ve felaket hazırlığı uzmanı Redlener, “ABD’de nükleer patlamalara karşı düzgün bir hazırlık planı bulunan tek bir yetki alanı bulunmuyor” dedi. Redlener, ABD Federal Acil Durum Yönetimi tarafından hazırlanan acil durum önlemlerinin ise yetersiz olduğunu belirtti.

    Redlener’e göre, belirlediği altı şehir yoğun nüfusları ve büyüklükleri nedeniyle en yüksek nükleer saldırı tehdidi altında. Hiçbiri nükleer saldırı durumunda yeterli önleme sahip olmayan şehirler, sahip oldukları enerji santralleri, finansal merkezler, devlet binaları ve aüsız iletişim sistem altyapıları ile de kritik önem taşıyor.

    Atom bombası simülasyonu

    Tarihçi Alex Wellerstein tarafından hazırlanan “Nuke Map” adlı çevrimiçi simülasyon, dünyadaki tüm şehirler üzerinde farklı patlama gücündeki nükleer bombaların tesirini hesaplamak için kullanılabiliyor (şu ana kadar 190 milyona yakın simülasyon için kullanılan sayfa sık sık takılıyor).

    Simülatörde, nükleer bombanın seçilen şehirler üzerinde nerede patlayacağı seçilebiliyor, ölü sayısı ve diğer değişkenler hesaplanabiliyor. Ayrıca, Soğuk Savaş yıllarında yapılan nükleer testlerde kullanılan nükleer silahlar seçilebiliyor.

    Aşağıda yer alan görüntüler, Wellerstein’ın simülasyon aracı kullanılarak ortaya çıkarıldı. Görüntüler, ABD’nin en büyük risk altındaki altı şehrine oluşacak hasarı gösteriyor. Simülasyonlarda kullanılan veriler, seçilen haritalarda 24 saatlik süreçte kaç kişinin bulunacağını hesaplamak için Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndan alındı. Her bir görüntüde, Hiroşima bombasını temsil eden 15 kilotonluk patlama gösteriliyor.

    Haritalardaki renklerin anlamları kısaca şu şekilde:

    Sarı – Bombanın patlamasının ardından saniyenin milyonda birince oluşacak alev topunun içereceği alan. Bu bölgedeki her canlı ve madde toza dönüşecek.

    Yeşil – Patlamayı takip eden 15 dakika içinde nükleer atığın (fallout) kaplayacağı alan. Bu bölgedeki insanların %50-%90’ı radyasyon nedeniyle ölecek.

    Mavi/gri – Binaların yıkımına neden olacak şiddette şok dalgaları yayılacak. Ciddi yaralanmalar yaşanacak.

    Turuncu – Termal radyasyonun hakim olacağı bölgedeki insanlar üçüncü dereceden yanıklar ve yaralanma yaşayacak.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler