Pazartesi, Aralık 30, 2024
More

    ABD’li kamu fonları Mark Zuckerberg’i koltuğundan indirmek için harekete geçti

    İki milyardan fazla üyesi ile dünyanın en büyük sosyal ağı unvanına sahip olan Facebook’un rutin hale gelen güvenlik skandalları sonunda hisse sahiplerinin sabrını taşırdı. Sosyal ağda hissesi bulunan Illinois, Rhode Island, Pennsylvania ve New York City merkezli dört büyük kamu fonu, Mark Zuckerberg’in CEO pozisyonundan alınması için teklif hazırladı. Söz konusu fonlar, Zuckerberg’in değiştirilmesi gerektiğini savunan ilk fon olan Trillium Asset Management’a katıldıklarını duyurdu.

    NBCNews’te yer alan bilgiye göre Zuckerberg getiğimiz yıl da koltuğundan indirilmek istendi. Ancak yönetim kurulunda oyların %60’ına sahip olduğu için isyanları bastırmayı başardı.

    Rhose Island hazinedarı Seth Magaziner, her ne kadar oy üstünlüğü nedeniyle Zuckerberg’i değiştirmek mümkün olmayacaksa da, sosyal ağa yönelik sorunlara dikkat çekilmesi gerektiğini belirtti. Reuters’a konuşan Magaziner, “Bu teklif Facebook’un yıllık toplantısında konuyu açmamızı sağlayacağı gibi bundan sonra kamuoyunun görüşüne de sunulmuş olacak” ifadesini kullandı.

    Facebook konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

    Skandallar hissedarları bıktırdı

    2017’de yapılan teklifi en az üç kamu fonunun desteklediği biliniyor. Facebook’un Mayıs 2019’da düzenlenecek hissedarlar genel kurulunda gündeme getirilecek olan teklif, yönetim kurulunun şirket içindeki hataları denetlemek için bağımsız bir komite kurmasını öngörüyor.

    Hazırlanan teklifte dünyanın en büyük sosyal ağının itibarına zarar veren skandalların altı çiziliyor. Bunlar arasında ABD Başkanlık seçimlerinde yaşanan sahte haber patlaması, Cambridge Analytica skandalı ve ardı ardına gelen hacker saldırıları yer alıyor. Facebook en son geçtiğimiz hafta açıkladığı hacker saldırısında 30 milyondan fazla kullanıcı bilgisinin ele siber korsanlar tarafından ele geçirildiğini belirtmişti.

    Illinois eyaleti hazinedarı Michael Frerichs yaptığı açıklamada, “bağımsız bir komitenin tüm sorunları aşmak için yeterli olmayabileceğini ancak yaşanan sorunların ve hisse kaybının tahammülün üzerinde olduğunu” ifade etti. Facebook hisseleri Çarşamba günü 159,42 dolardan işlem görürken 25 Temmuz’da eriştiği yılın en yüksek değeri olan 217,50 doların fazlasıyla altına düşmüş durumda.

    Facebook bağımsız komite istemiyor

    Magaziner ve Frerichs, 2017 yılında Zuckerberg’i değiştirmek için yapılan teklifin dış yatırımcılardan fazla savunulmadığını ancak yeni teklif için önümüzdeki aylarda görüşmeler yaparak destek arayacaklarını belirtti.

    Facebook’un hisse sahipleri arasında yer alan Vanguard Total Stock ile Fidelity Contrafund, 2017’deki teklifin aleyhine oy vermişti. Amerika Büyüme Fonu (AGHTX) ise ‘isyancıları’ desteklemişti. Amerika Büyüme Fonu ve Fidelity ile Vanguard en son teklif hakkında yorum yapmayı reddederken, Contrafund müdürü Will Danoff Ağustos ayında yaptığı açıklamada Facebook’un sorunlarla mücadele etme şeklini desteklemişti.

    Facebook, 2017’deki teklife yönelik olarak “bağımsız bir organın kurulmasının yönetim kurulu, yönetim ve ilişkilerde belirsizlik, karmaşa ve verimsizlizlik doğuracağını” savunmuştu. Bugüne kadar yapılan mali raporlamalarda kamu fonlarının bazılarının sahip olduğu Facebook hisse miktarı şu şekilde:

    New York City Pension Funds – 4,5 milyon
    Trillium Asset Management – 53,000
    Pennsylvania Treasury – 38,737
    Illinois Treasury – 190,712
    Rhode Island – 168,230

    Zuck’un hisse okyanusu

    Zuckerberg’in oy oranı sırtını sahip olduğu hisselere vermiş durumda.

    Facebook’un 14.18 milyon A sınıfı, 441.6 milyon da B sınıfı hissesine sahip olan Zuckerberg, sosyal ağın toplam hisselerinin neredeyse %29’unu elinde bulunduruyor. Şahsi serveti 24 milyar olan Zuckerberg’in hisselerinin değeri ise Temmuz 2018 itibari ile 85 milyar dolar civarında.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler