Yeni nesil teknolojiler devletler arasındaki silahlanma yarışını da sık sık kızıştırıyor. ABD soğuk savaş dönemiyle birlikte geliştirdiği radara yakalanmayan Hayalet Uçaklarıyla, Körfez Savaşlarında dünyaya şov yapmıştı.
B-2 bombardıman uçağı ve benzer hayalet uçaklar, sıradışı tasarımları, kullanılan karbon bazlı materyaller ve özel boyalar sayesinde radara yakalanmadan ilerlemeyi başarıyor. Günümüzde Çin ve Rusya da benzer hayalet uçaklara sahip olsalar da, ABD bu konuda hala dünya lideri olarak gözüküyor.
Gelin görün ki işler değişiyor olabilir. Geçtiğimiz günlerde Çin’in en büyük savunma elektroniği şirketi CETC, kuantum fiziği kullanarak uçakların yerini tespit edebilen bir radar prototipi tanıttı. Şirketin iddiasına göre bu yeni nesil radar, hayalet uçakları da tespit edebiliyor.
Aslında geliştirilen bu radar kuantum teknolojilerinin etkisiyle başlayan yeni bir çekişmenin henüz başlangıcını ifade ediyor. ABD ve Çin arasındaki güç mücadelesi, kuantum dönemiyle birlikte, askeri düzeyde yepyeni bir şekil alabilir.
CETC şirketi Çin’i uzun dönemde kuantum teknolojisinde dünya lideri yapmaya odaklanıyor. Çin ülke çapındaki üniveristelerde açılan yeni kuantum araştırma merkezlerine yüksek oranda mali destek sağlıyor. Ayrıca 2020 yılında açılması planlanan, Ulusal Kuantum Bilimi Araştırma Merkezini inşa ediyor.
Pekin ile Şanghay arasında 1,000 kilometrelik kuantum hattı inşa edildi
Kuantum İletişim Ağı
Bu yeni rekabet alanında öne çıkan teknolojilerden birisi Kuantum iletişim ağı. Çinli araştırmacılar kuantum şifreli mesajları uzak mesafelere iletmek için geçtiğimiz dönemde bir uydu geliştirmişlerdi. Ayrıca Şanghay ve Pekin arasında bir yüzeysel ağ da kurdular. Çinli bilim insanlarının geliştirdikleri bu sistemler arkeri amaçlarla da kullanılabilir. Kuantum şifreleme, özellikle askeri sırların korunmasını çok daha güvenli hale getirebilir.
Çin’in kuantum uydusu beklenenden bile daha iyi
Kuantum Navigasyon
ABD uçakları ve donanması hali hazırda yollarını bulmak için atomik saat ve GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi) kullanıyor. Ancak ABD silah üreticilerinden Lockheed Martin önümüzdeki dönemde ABD gemilerinin kuantum pusula kullanmasının çok daha güvenli olacağını düşünüyor.
Kendi GPS sistemi BeiDou’ya ilgili güvenlik endişeleri olan Çin de kuantum navigasyon üzerine pek çok farklı araştırma enstitüsünde çalışmalar yapıyor.
Kuantum teknolojileri üzerindeki çalışmalar henüz daha çok yeni ve başlangıç seviyesinde olsa da, iki dev ülke yarışta önde olmak için büyük bir mücadele sarf ediyor. Yarışta kim öne çıkacak, başka oyuncular devreye girecek mi, ne gibi yeni teknolojilere tanık olacağız, önümüzdeki dönemde göreceğiz.
Yazarın notu: Tüm bu teknolojilerin daha barışçıl amaçlarla kullanılmasıysa bizim en büyük dileğimiz.
Bu yazının orijinali Ozan Onat imzası ile Gelecek Şimdi sayfasında yayımlanmıştır.