Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    ABD-Rusya arasında yaşanacak olası nükleer savaşa ait simülasyonun sonucu açıklandı

    ABD ile Rusya arasında yaşanacak olası nükleer savaşa ait simülasyon, Dünya’nın sonunu getirecek bir nükleer kışın kaçınılmaz olduğunu ortaya koydu.

    ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çıkması ve bu ay içinde orta menzilli kruvazör füze testi gerçekleştirmesi, Soğuk Savaş’ın ardından iki süper güç arasında nükleer gerilimin tekrar artmasına neden oldu.

    Her ne kadar iki ülkenin uzay çağının şafağında bir nükleer savaşa sürüklenecek kadar çılgın olmadıklarını bilsek de, bilim insanları boş durmadı ve hemen bir simülasyon gerçekleştirdi.

    Rutgers Üniversitesi, Colorado Boulder Üniversitesi ve ABD Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi tarafından yapılan simülasyon, 2007 yılında NASA Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü tarafından yapılan simülasyon ile karşılaştırıldı. Sonuçlar, ABD-Rusya nükleer savaşının Dünya için tam bir yıkım getirecek en az 10 yıllık bir nükleer kışa neden olacağını gösterdi.

    Journal of Geophysical Research: Atmospheres dergisinde yayımlanan araştırmaya göre nükleer başlıklı füzelerin neden olacağı patlamalar atmosfere 150 milyar kilogram radyoaktif madde saçacak. Radyoaktif materyaller ardından hızla stratosferde yayılacak ve insanlık temiz bir gökyüzünden en az 7 yıl mahrum kalacak.

    Nükleer kış, ilk yılında küresel hava sıcaklığını 7 derece düşürecek. İlerleyen karanlık yıllarda (hakiki olarak) sıcaklıklar 9 derece daha düşecek. El Nino döngüleri gibi mevsim olayları daha değişken hale gelecek.

    Daha da kötüsü, küresel yağışlar nükleer patlamaları takip eden birkaç ay içinde yüzde 30 azalacak ve gıda üretimi çok ciddi darbe yiyecek.

    Araştırmacılar, “tam ölçekli bir nükleer savaşın, savaşa katılacak ülke için intihar olacağını” belirtti.

    Araştırma raporunda, “karar vericilerin nükleer savaşın neden olacağı olağanüstü kötü iklimsel olayları göz önünde bulundurması gerekiyor” ifadesi kullanıldı.

    ABD ve Rusya’nın başını çektiği nükleer güce sahip ülkelerin toplamda 15,000’nin üzerinde nükleer başlığı olduğu biliniyor. Bu silahların sadece 100 tanesi Dünya’yı nükleer kışa sürüklemek ve en az 1 milyar insanın ölümüne neden olmak için yeterli.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler