Kantar Worldpanel ComTech verilerine göre, Temmuz ile sona eren son üç aylık dönemde Apple’ın ‘Çin’in kentsel bölgesindeki’ kullanım oranı %4.4 azalarak %14.3’e geriledi.
Apple’ın değerleri aşağı inerken, Android aynı süreç içinde %5.6 pay daha kaparak %85.6 kullanım oranına ulaştı. Kantar’a göre, söz konusu pazar payı Android’in ‘kentsel Çin’de bugüne dek ulaştığı en yüksek değer.
Analistler ise Apple için fırsatların sona ermediğini düşünüyor. Çin piyasasında iOS yüklemiş olan yüzde 33’lük kesimin iPhone 6 ve 6 Plus modellerine sahip olduğuna dikkat çeken Tamsin Timpson, ‘yeni iPhone’un tanıtılmasının ardından gelecek güncellemelerin iOS kullanımını artıracağını’ savunuyor.
iPhone 7’in eski modellere kıyasla belirgin güncellemelerle gelmeyeceği beklentisi, Timpson’ın bakış açıcısını oldukça iyimser bir noktaya koyuyor. Öte yandan, Çin’e büyük önem veren Apple’ın gelirlerinde önemli bir azalma yaşamaması için tüketicilerin ilgisini kazanması gerekiyor.
ABD’de iPhone 6 ‘tutmadı’
Kantar verilerine göre, Apple Çin’de sırasıyla %27.6 ve %18.5 pazar paylarına sahip olan Huawei ve Xiomi’nin ardından en çok satılan üçüncü mobil cihaz markası. Kantar, Samsung için veri açıklamadı.
Her ne kadar istatistikler olumlu bir tablo çiziyor olsa da, düşük bütçeli Android tabanlı telefonların tercih listesinde açık ara yukarılarda olması, 1.4 milyar nüfuslu Çin’de Apple’ı tatmin etmiyor.
Apple, ABD’de ise akıllı telefon piyasasının yüzde 31.3’üne sahip. Son üç ayda %1.2 artış gösteren iOS’e oranla, Android aynı süreçte %0.6 azalara %65’e geriledi.
Kantar verilerinde ilginç bir nokta, ABD’deki iPhone 6 satışları hakkında. iPhone 6s halen %11 ile en çok satılan akıllı telefon iken, iPhone 6 sadece %4.1’de kalmış durumda.
Çin, dijital sınırlarını yerel markaların egemenliğinde tutma amacı kapsamında 2014’ten bu yana birçok Batılı firmanın ürünlerine yasak getirmişti. Devlet makamlarında Windows 8’in kullanımının yasaklanmasıyla başlayan süreçte benzer tutumla karşılaşan Apple’ın iPad ve MacBook ürünlerine de yasak yemişti.
Çin, yerel arama motoru Baidu ve mikroblog sayfası Sina Weibo’nun öncülüğünde Batılı firmaların internette kısıtlı bir rol oynamasını sağlıyor.