Oxford Üniversitesi’ndeki bilimadamları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bir insanın ne kadar yardımsever olduğu beyninin nasıl işlediği ile ilgili olabilir.
Bilimadamları ilk defa özgecil davranışlardan sorumlu beyindeki spesifik bölgeyi buldu. Görünüşe göre bazıları daha çok başkalarına yardım etme arzusuna doğuştan sahip olabiliyor.
SACC (Subgenual Anterior Cingulate Cortex) aslında yeni keşfedilen bir bölge değil. Daha önce yapılan araştırmalardan da beynin özellikle hata tespiti ve çelişki gözlemleme ile ilgili olan bölümü olduğu, öğrenme ve duygu kontrolü gibi bir çok kritik fonksiyonunun bulunduğu bilinmekte. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bu yeni araştırmaya göre ise başkalarına yardım etmek istediğimizde aktif olan bölgenin de SACC olduğu ortaya çıktı.
‘Empati seviyesinde belirgin farklılıklar mevcut’
31 gönüllü üzerinden yapılan bu araştırmaya göre SACC, denek başkalarına yardım etmeyi düşündüğünde aktif olan tek bölgeydi. Ancak bu bölgenin deneklerin hepsinde aynı seviyede gelişmiş olmadığı görüldü. Kendilerini daha çok empatik bulan insanların başkalarına yardım etmeyi diğerlerine oranla daha çabuk öğrendiği belirlendi.
Araştırmacılara göre bu keşif zihinsel hastalıkların daha iyi anlaşılmasında etkili olabilir.
Deneylerin yürütülmesinden sorumlu olan Dr. Patricia Lockwood: “İnsanların nasıl ve neden başkalarına yardım etmek istedikleri ile ilgili bilinenler çok az. Toplum yanlısı davranışlar (prosocial behavior) başkalarına fayda sağlayan davranışlardır. İnsanların birbirleriyle olan etkileşimlerinde önemli bir rol oynamakla birlikte aynı zamanda sosyal bağ kurma ve uyum içerisinde olabilmek için zorunlu olarak görülür. Her ne kadar insanlar dikkate değer bir şekilde toplum yanlısı davranışlarda bulunmaya eğilimli olsalar da bireyler arasında önemli ölçüde farklılıklar mevcut” dedi.