Cumartesi, Kasım 23, 2024
More

    İlk asteroid gözlem uydusu tasarımı hazır

    ‘Altına hücum’ döneminin kozmik versiyonunu temsil edecek ‘asteroit madenciliğinin’ patlayacağı 2020’li yıllara hazırlanan DSI, Dünya yakını bir asteoidi tarayacak ilk küçük uyduyu 2022 sona ermeden ateşlemeyi planlıyor.

    California, Mountain View merkezli firma, 9 Ağustos’ta ‘Prospector-1‘ adlı görevi duyurdu. 50 kg ağırlığında olacak uydu, belirlenecek bir asteroid üzerinde buz-su kalıntıları olup olmadığını araştıracak.

    DSI CEO’su Grant Bonin, ‘bir asteroide mineral araştırma amaçlı ilk düşük bütçeli görevi düzenlemek istdiklerini’ belirtti. Utah State Üniversitesi Geleneksel Küçük Uydu Konferansı’nda konuşan Bonin, ‘görev sayesinde asteroidlerin neler içerdiğini ve bu minerallerin nasıl çıkarılabileceğine dair ilk bilgileri elde etmek istediklerini’ söyledi.

    Bonin, ‘yer teleskopları ile incelenen aynı türden asteroidlerin bile jeolojik olarak birbirlerinden çok farklı olabildiğine’ dikkat çekti.

    [Deep Space Industries]
    [Deep Space Industries]

    Görevin detayları neler?

    İkinci bir taşıma yükü bulunduracak olan Prospector-1, kendi kimyasal itki kademesini Dünya’nın yörüngesini terk etmek için kullanacak. Üzerinde taşıdığı ve ateşleyici olarak su kullanan (çok yüksek sıcaklıktaki su buharı) iticiler ise yörüngesine kilitleneceği asteroide ulaşmayı sağlayacak.

    Asteroide ulaştığında, uzay aracı görünür ve orta kızılötesi kameralarını kullanarak gök cismi üzerindeki tuz ve hidratli mineral halindeki su kalıntılarını tarayacak. Bir nötron spektrometresi ise yüzeydeki su miktarıyla bağlantılı olarak asteroidin iç katmanlarındaki hidrojen yoğunluğunu inceleyecek.

    [Deep Space Industries]
    [Deep Space Industries]
    Prospector-1 yörüngedeki incelemesini tamamlamasının ardından, su tespiti için en ideal olarak belirlenen noktaya iniş yapacak. Bonin’e göre yapılacak iniş, ‘özel firmalara gök cisimleri üzerinde madencilik faaliyetlerinde bulunmak adına yasal kapı da aralayacak.”

    Moon Express, kısa bir süre önce Ay’a maden amaçlı uzay aracı indirmek için ABD hükümetinden yasal izin alan ilk özel şirket olmuştu.

    [Deep Space Industries]
    [Deep Space Industries]

    Lüksemburg etkisi

    DSI, henüz uzay aracının gönderileceği asteroidi ve Prospector-1’in ateşleneceği tarihi belirlemiş değil. Hedef olarak belirleyebilecekleri çok güçlü 5-6 asteroid bulunduğunu belirten Bonin, ateşlemenin ise 2019-2022 arasındaki bir tarihte yapılacağını söyledi.

    Deep Space Industries firmasına kritik görevlerinde Lüksemburg da destek verecek. Asteroit madenciliği için 223 milyon dolar bütçe ayıran Lüksemburg, DSI tarafından kullanılacak robotik teknolojisini geliştirmekle meşgul.

    DSI_001

    ZDnet’e bilgi veren Lüksemburg Üniversitesi Otomasyon ve Robotik Araştırma Grubu’ndan Holger Voos, ‘Uzay araçlarında otomasyon gerekiyor… Madencilik görevleri için uzaktan kontrol olmadan bu yapılamaz” ifadesini kullandı.

    Voos ve ekibinin yanı sıra, Lüksemburg Üniversitesi’nin Güvenlik, Güvenilirlik ve Güven Disiplinlerarası Merkezi (SnT), Prospector-1 için optik görüş sistemi geliştiriyor.

    Voos, derin uzayda robotik teknolojinin öne çıkacağını çünkü yörüngeden uzak asteroitlerde bu teknoloji sayesinde madenciliğin mümkün olabileceğini belirtiyor.

    SES uydu firması ile 1985’ten bu yana yörüngede nüfuzu güçlenen bir ülke olan Lüksemburg, asteroit madenciliği ile bu etkisini işbirliği ile sürdürmek istiyor. Yörüngede 90’a yakın aktif iletişim uydusu bulunan SES, dünya nüfusunun yüzde 90’ına erişim sağlıyor.

    https://youtu.be/J0vkqQN44I4

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler