İngiliz uzay aracı Beagle 2’nin Mars’ta kaybolmasının üzerinden neredeyse 13 yıl geçtikten sonra Avrupa Uzay Ajansı(ESA)’nın Schiaparelli uzay modülü kırmızı gezegene ayak basacak. ExoMars Trace Gas Orbiter(TGO) tarafından fırlatılacak olan modül, öncelikli olarak iniş sistemleri için test yatağı olacak. Uzay modülünün 19 Ekim’de yüzeye ulaşması bekleniyor.
Dört yıldır Mars’ta gözlem yapan NASA’nın Curiosity keşif aracının aksine Schiaparelli’nin görevi kısa ve sabit olacak. Modül, iki ya da sekiz Mars “sol”ü (bir Mars güneş günü, yaklaşık 24 saat, 37 dakika) dayanması beklenen şarj kaynağı kullanıyor.
ESA, uzay modülünü NASA’nın diğer uzun süreli keşif aracı Opportunity’nin 2004’te araştırmaya başladığı Mars’ın Meridiani Planum bölgesine indirmeyi planlıyor. Schiaparelli, yüzeydeki kısa ömrü süresince Mars’taki toz fırtınalarını ve hava hareketlerini tetikleyen elektrik alanları inceleyecek, sonrasında veriyi Dünya’ya gönderecek olan TGO’ya yükleyecek.
Modülün enerjisi bittikten sonra TGO, 2022’ye kadar alçak yörüngede kalacak ve Mars’ın atmosferindeki metan ve diğer ender gazları inceleyerek organik yaşamın izlerini arayacak. Hepsi birlikte TGO ve Schiaparelli’nin topladığı veriler, ExoMars’ın2018’deki Mars görevi için kılavuz olacak.