Dünyamızın içinde bulunduğu sistemin merkezi kabul edilen, çevresinde gezegenlerin dolaştığı ve yeryuvarlağına ve gezegenlere ışık ve ısıveren, her gün doğup battığını gördüğümüz parlak ve büyük gök cismi olan Güneş, ilk çağlardan beri insanoğlunu hayretler içerisinde bırakan ve dünyamızdaki hayatın kaynağı olan Güneş hakkında bilmediklerimiz, bildiklerimizden daha fazla.
NASA, Dünya’yı yaşanabilir hale getiren Güneş’i daha yakından incelemek isterken insanlara çılgın gelebilecek bir projeye adım atıyor. NASA yetkilileri 2018 yılında Güneş’in atmosferinde yörüngeye girecek ve araştırmasını orada yapacak bir araç göndermeyi planladıklarını belirtti.
Güneş enerji akışını nerede yapar? Dış atmosfer nasıl ısıtılır? Bunlar NASA’nın sorularından bazılarıdır. Cevapları ise Güneş Probe Plus projesi yanıtlayacağı kesin.
60 yıldır güneş görevi hayalini kuran NASA, hayalini gerçekleştirmesine az kaldı. Üzerinde durduğu Solar Probe Plus görevi ile güneşe daha yakından analiz etmeye başlayacak.
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), en yakınımızdaki yıldız olan Güneş’i daha yakından görmek için çalışmaların az kaldığını belirtti. Dış atmosferi Corona* katmanında uzay aracı konuşlandırarak yakından analizini yapacak. Ayrıca bu proje ile insanlığın bir yıldıza olan ilk ziyareti olacak.
Güneş’e yolculuk 2018’de başlıyor
John Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı(APL) Solar Probe Plus proje yöneticisi şunları söyledi. “Bu aşamaya ulaşmak benim ve ekibimin için çok önemli. Bu bir uzay aracı olmakla birlikte Güneş’in yüksek sıcaklığına dayanabilecek bir sistem geliştirdik. Mühendislik sorunlarını ele alarak bilim adamları çalışmalarını tamamlamışlardır” Diyerek sözlerini tamamladı Andy Driesman.
İlgili uzay aracın 2018 yılında fırlatılması planlanıyor. Uzay aracının güneşe bakacak kısmında, aşırı yüksek sıcaklıktan korunmak amacıyla karbon kompozit özel bir kalkan olacak. 2024 yılında güneşe en yakın mevkideki pozisyonu almadan önce ivme kazanmak için 7 kez Venüs’ten dönerek faydalanacaktır.