Juno’nun başarılı bir şekilde Jüpiter’e ulaşmasıyla birlikte NASA Dünya’dan çok çok uzak yerlere uzay aracı göndermedeki başarısını bir kez daha kanıtlamış oldu. Ne var ki, iş bilim tarihine gelince bu sefer sınıfta kaldı.
Juno’nun güvenli bir şekilde Jüpiter’in yörüngesinde olduğu sinyalini aldıktan sonra NASA’s Juno Mission (NASA’nın Juno Görevi) şu tweeti attı:
And yet it moves. What Galileo saw through his telescope, I captured on approach to #Jupiter https://t.co/q3yCNsirYk pic.twitter.com/vBBwpoRMm0
— NASA's Juno Mission (@NASAJuno) July 5, 2016
“And yet it moves” (Ve yine de dönüyor) görünüşe göre, ünlü İtalyan matematikçi, fizikçi ve felsefeci Galileo Galilei’ye (1564-1642) atıfta bulunularak söyleniyor. Galileo’dan engizisyon mahkemesi önünde diz çökerek Dünya’nın Güneş etrafında döndüğünü inkar etmesi istenir, aksi halde ölecektir. Söylediklerini inkar edip kendi öğretilerini yalanlamak zorunda kalan Galileo ayağa kalkarken “Ve yine de dönüyor” der (güya). Ne var ki, hiçbir kanıt “modern bilimin babasının” böyle bir cümleyi dile getirdiğini göstermiyor.
“Galileo aslında ‘Ve yine de dönüyor’ demedi” diyor İngiltere York Üniversitesi’ndeki tarih profesörü ve 2010 tarihli Galileo: Watcher of the Skies (Galileo: Gökyüzünün Gözlemcisi) kitabının yazarı David Whotton. “İnsanların onun söylemesi gerektiğini düşündüğü bir cümle sadece”.
Teknik bir sorun değil!
Bu cümlenin Galileo tarafından söylendiği kesinmiş gibi düşünülmesi ne yazık ki bir şehir efsanesinden öteye geçemiyor. Zira bu sözün Galileo tarafından söylendiğine dair birinci elden kaynak bulunamamıştır. Mahkeme kayıtlarında da böyle bir cümlenin geçtiği belirtilmemiştir. Yine, 1655-66 yıllarında Vincenzo Viviani tarafından yazılan ilk Galileo biyografisinde de bu tür bir cümleden bahsedilmez.
Her neyse, yürü be Juno!