Çin 10 milyon çekirdekli süperbilgisayar üretti

0
4683
tainhu
tainhu

Çin yapımı Sunway TaihuLight adlı süperbilgisayar, saniyede 93 petaflop işlem kapasitesiyle en yakın rakibini üçe katlayarak en hızlı bilgisayar unvanını kaptı.

Saniyede 93 milyon milyar (veya 93 katrilyon) yüzer nokta işlemi yapabilen Sunway TaihuLight, Top500.org sitesindeki sıralamada birinci sıraya oturdu. Geride kalan üç yılda dünyanın en hızlı süperbilgisayarı olan yine Çin yapımı Tianhe-2, saniyedeki 33.9 petaflop işlem kapasitesiyle Sunway TaihuLight’ın hayli gerisinde kaldı.

Süperbilgisayar sıralaması, Linpack benchmark performansına göre belirleniyor. Test, her kümenin ‘yoğun bir doğrusal denklemler sistemi çözmesini’ gerektiriyor.

Top500.org’da yer alan bilgiye göre, Sunway TaihuLight 40,960 nod kapsayan 10,649,600 çekirdeği ile Tianhe-2’den iki kat daha hızlı ve üç kat daha etkin işlem performansına sahip. Süperbilgisayarın etkinliği kazandıran özellik ise 15.37MW enerji tüketimini aşmaması.

Sunway TaihuLight, 1.3PB (nod başına 32GB) bellek ile sınırlı tutuldu. Sebebi, Tianhe-2’ye kıyasla üç kat fazla işlemcisi bulunan bilgisayarın enerji etkinliğini artırmak. Tianhe-2’nin enerji tüketimi ise 17.8MW.

İklim ve hava modelleri oluşturmakta kullanılacak

Tianhe-2, her yıl iki defa açıklanan süperbilgisayar sıralamasında son üç yılın birincisiydi. Çin Ulusal Paralel Bilgisayar Mühendisliği ve Teknoloji Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen Sunway TaihuLight, Wuxi kentindeki Ulusal Süperbilgisayar Merkezi’nde yer alıyor.

Bilgisayarın en dikkat çekici özelliği, Intel işlemci kullanan Tianhe-2’ye kıyasla tamamen Çin’de geliştirilen ve üretilen işlemcilerle donatılmış olması. Bilgisayarın bağlantı teknolojisi ise PCIe 3.0.

Sunway TaihuLight’ta yer alan her nod, SW26010 işlemcisi bulunduruyor. Söz konusu işlemci, 260 çekirdekle saniyede 3 teraflop kapasitesi bulunan ShenWei işlemcisinin yeni versiyonunu temsil ediyor. Bu tanım 1.45GHz 64-bit RISC işlemcisine işaret etse de, top500.org sitesine göre ‘işlemci mimarisi halen bir sır.’

Çin ambargoya rağmen nasıl üretti?

Top500’de yer alan ifadede, ‘ShenWei silicon işlemcisinin 3 teraflop kapasitede Intel’in Knights Landing kod adlı Xeon Phi işlemcisi ile eşit güçte olduğu ancak Xeon Phi’nin daha iyi bilinen bir geçmişi bulunduğu’ belirtildi.

ABD’nin Nisan 2015’te Çin’deki süperbilgisayar merkezlerine uygulamaya başladığı ve Xeon Phi’yi de içeren ambargoya rağmen Çin’in yerel üretimde aynı performansa ulaşması ‘ironik’ olarak tanımlandı. Ambargonun muhtemelen TaihuLight bilgisayarının geliştirilmeye başlandığı dönemi ıskaladığı, öte yandan Tianhe-2’nin Wuxi’deki sistem kurulmadan önce Xeon Phi ile güncellenmek istendiği düşünülüyor. Güncelleme yapılsaydı, Tianhe-2 100-teraflop kapasiteye ulaşarak birinciliğini koruyabilecekti.

ABD’nin süperbilgisayar işlemcileri üzerinde uyguladığı ambargonun başlıca nükleer araştırmaları önlemeyi amaçladığı biliniyor. Top500.org ise TaihuLight’ın iklim, hava, Dünya sistemleri modelleri, yaşam bilimi araştırmaları, ileri üretim ve veri analitiği alanlarında kullanılacağı bilgisini verdi.