Derin uzay görevleri için insan dokusu üretilecek

0
4042
nasa vascular
nasa vascular

Yörüngedeki bir yıllık görevin ardından derin uzay teknolojileri geliştirmeye son sürat devam eden NASA, en son olarak Methuselak Derneği ile işbirliği yaparak biyo-mühendislik alanında atılım gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Vascular Tissue Challenge‘ (Damar Dokusu Yarışması) kapsamında, laboratuvar ortamında metabolik olarak fonksiyon gösteren kalın insan organ dokusu geliştiren üç takım, toplamda 500 bin dolarlık ödülün sahibi olacak.

NASA Uzay Teknolojileri Görev Direktörlüğü’nden Steve Jurczyk, “Derin uzay görevlerinde yer alacak insanlar Mars’a Yolculuk ve ötesindeki görevler için en değerli kaynaklarımız… Yarışmanın sonuçları Dünya’da insan sağlığına büyük katkılar sunabileceği gibi derin uzay görevlerinde yer alacak geleceğin kaşifleri için olumsuz etkileri en aza indirebilir” ifadesini kullandı.

Yarışmaya katılacak takımların üretmesi beklenen ‘organ modelleri’, radyasyon gibi derin uzayın sunduğu olumsuz etkileri araştırmak ve sağlıklı hücrelerin yerçekimsiz uzayda göreceği zararı en aza indirmek için kullanılabilecek.

Kalın dokuların bir araya getirilmesiyle oluşturulacak organ modelleri, derin uzay görevlerinin insan vücuduna olan etkisini gözlemlemek için deneyler yapılmasını mümkün kılacak. İlaç testleri ve hastalık modelleri alanında da kullanılacak organ modelleri, organ nakli alanındaki araştırmaların da hızlanmasını sağlayabilir.

Methuselah Derneği’nin CEO’su Dave Gobel, ‘damar oluşumundaki’ limitlerin kalkmasıyla tıp ve uzay keşfi alanında birçok gelişme yaşanacağına inanıyor. “Wright Kardeşler hava aracının nasıl kontrol edileceğini keşfederek engelleri ortadan kaldırdığında, havacılık alanında patlama yaşanmıştı. Damar oluşumundaki engeli kaldırdığımızda ise doku mühendisliği uygulamalarında tarihi bir ilerleme ve ticarileşme göreceğiz.”

mars_mission_nasa

Yarışma kuralları neler?

Katılımcılar en az 1 cm kalınlığında damarlı doku üretmek zorunda. Dokunun yüzde 85’i, geliştirilmesinin ardından takip edecek 30 günde hayatta kalmalı. Doku ile üç sunum gerçekleştirecek ekiplerin, ödüle ulaşmak için her birinde yüzde 75 başarı oranını aşması gerekiyor. Son olarak, ekipler geliştirilen dokuların Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) deneye tabi tutulabilmesi için jüriyi ikna etmeye çalışacak.

Organ modeli yarışması, organ nakli çabalarını artırmayı ve bağışçıları desteklemeyi amaçlayan Beyaz Saray Organ Zirvesi kapsamında açıklandı. Zirvede, UUİ’deki ABD Ulusal Laboratuvarı’nı kontrol eden CASIS (Center for the Advancement of Science in Space), yerçekimsiz ortamda gerçekleştirilecek bir deney için yeni bir yarışma açıkladı. CASIS, UUİ’de yapılacak ve numunelerin tekrar Dünya’ya getirileceği deneyde bir takıma 200 bin dolar bağış yapacak.

NASA bu hızla giderse Mars’a beklenenden önce ulaşması bile olası.