Otonom araçların, M2M teknolojisi kullanan robotların ve yapay zekanın kaç kişiyi işsiz bırakacağı bilinmez ama geleceğin patronları için çalışanlarını eğitimlere gönderme derdi ebediyen son bulabilir. Bunun yerine sadece yazılım güncellemesi yapmak yeterli olacak.
ROSS Intelligence tarafından geliştirilen yapay zekalı avukat ROSS, milyonlarca insanın işsiz kalacağı endişe vereci bir geleceğin sinyalini veriyor olabilir.
İflas davalarına bakan Baker&Hostetler firması tarafından işe alınan ROSS, IBM Watson süperbilgisayarının işlem gücünü kullanarak devasa veri yığınları arasında tarama yapıyor ve çalıştığı süre esnasında hukuki araştırmalardaki yeteneğini geliştiriyor.
ROSS’un en büyük özelliği, on yıllar öncesine uzanan kayıtları saniyeler içinde tarayabilmesi. Olağanüstü zaman tasarrufu kazanan yeteneği, yapay zekanın doğasından geliyor. Dijital avukatı geliştiren ROSS Intelligence firmasının CEO’su Andrew Arruda, “Yargıçların kararları satır veya sütunlara işlenmek yerine günlük konuşma dilinde yazılıyor. Mevcut bilgisayar sistemlerinin en iyi ‘sindirdiği’ veri türü de bu” ifadesini kullanıyor.
ABD halkının yüzede 80’i hukuki danışmanlık alamıyor.
Herkes hukuki yardım alabilecek
Arruda, ROSS’un geliştirilmesinde en zorlu kısmın ‘sezgi kabiliyetinin kazandırılması’ olarak belirtti. Yani, yapay zekayı insanların normal konuşma şekline cevap verecek şekilde programlamak.
En büyük marifeti Büyük Veri’yi silip süpürmek olan sesle yönlendirilen bir avukat kısa sürede birçok firmanın dikkatini çekmiş. Arruda, Baker&Hosteler’in ardından ROSS’un hizmetlerinden yararlanmak isteyen çok sayıda firma ile anlaşma imzaladıklarını belirtti.
Arruda’ya göre yapay zekanın hukuka katkısı adaletin yerine getirilmesi adına çok önemli. Verdiği bilgiye göre, her ne kadar ABD’de avukat fazlalığı bulunsa da nüfusun yüzde 80’i hukuki danışmanlık alamıyor.
Yapay zeka sayesinde hukuk firmaları davalara bakmak için daha düşük ücretler talep etmeye başlayacağı gibi avukatlar AI yardımı alarak hizmet verebilecekleri müvekkil sayısını artırabilecek.
ROSS’un en büyük katkısı ise şüphesiz sağladığı zaman tasarrufu olacak. 20 tane avukat bir belge bulmak için günlerini harcamak yerine, müvekkilleriyle doğrudan ilgilenebilecek.
Yapay zekanın yargı sürecini hızlandıracağı kesin olsa da, adaletin sağlanmasında ne kadar etkili olacağı şu an belirsiz. Dahası, sadece işlem gücü değil, sezgileri geliştikçe insanlar tarafından 7/24 çalıştırılmaktan bıkmayacak mı? O günden sonra neler olacak?