Kainatın derinliklerindeki sesleri dinlemeyi amaçlayan geçmişteki çalışmalardan biri 760 bin yıl öncesine gitmeyi başarmıştı. Bilim insanları en son çalışmalarında tam 13 milyar yıl öncesine ait seslere ulaştı.
Işığa kıyasla, ses uzay boşluğunda ilerleyemiyor. Yine de, bilim insanları astrosismoloji adı verilen yöntemi kullanarak derin uzaydaki belli sesleri yaklamayı başarıyor.
Kullanılan yöntem, çok uzak yıldıların salınımlarını ölçmeye dayanıyor. Bunun anlamı, yıldızların parklaklıklarındaki değişimlerin sese dönüştülmesi.
Tabii ki bu işlem word belgesini pdf’e veya gif’i mp4’e çevirmek kadar basit bir iş değil. Süperbilgisayarlar ile yapılan analizlerin ardından Soundcloud üzerinden dinleme şansı bulduğumuz sesler, milyarlarca yıl öncesinden yıldızların içinde saklı kalan izleri temsil ediyor.
Yıldızların kozmik ölçekte gösterdiği salınımların frekansı, insan kulağının duyabilmesi için son derece düşük. Gökbilimciler bu nedenle onları hızlandırıyor ve yıldızın yaşı ve kütlesi hakkında bilgi sunan sesler elde ediliyor.
https://soundcloud.com/ria-m-544920992/sets/space-sounds-milky-way
Astrosismolojinin önemi artıyor
Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan Birmingham Üniversitesi’nden Andrea Miglio, “Evren’in ilk zamanlarından kalan kalıntıların seslerini duymak çok heyecan verici… İncelediğimiz yıldızlar, Evren’in oluşumundan kalan fosiller. Elde edilen bilgiler, Samayolu gibi spiral galaksilerin nasıl oluştuğu hakkında bize bilgi sunacak.”
Miglio ve ekibi, kozmik sesleri yakalayabilmek için NASA Kepler Görevi’nden yardım alarak Samanyolu’nda yer alan M4 yıldız kümesini inceledi. Akrep (Scorpius) Takımyıldızı’nda Messier 4, 1764 yılında Charles Messier tarafından keşfedildi.
Araştırmacılar astrosismoloji kullanarak Evren’in farklı köşelerindeki yıldızların da sesini dinlemeyi amaçlıyor. Birminghham Üniversitesi’nden Guy Davies, “Yıldızların yaş ölçeği genç olanlar ile neredeyse kısıtlanmış durumda… Yeni araştırma sayesinde astrosismolojinin eski yıldızların yaşı hakkında doğru bilgi sunabileceğini gösterdik” ifadesini kullandı.
Rutine bağlayan roket ateşlemeleri gibi her hafta bir yıldızın sesini duymak hiç fena olmazdı.