Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Hitomi uydusu ile bağlantı koptu

    JAXA tarafından 17 Şubat 2016’da ateşlenen X-ray astronomi uydusu Hitomi, 26 Mart günü TSİ 10.40’ta aktif hale geçmesi gerekirken Dünya ile bağlantı kurmayı başaramadı.

    JAXA, uydunun neden aktif hale gelmediği sorusuna henüz cevap bulamışken, Hitomi’nin uzayda parçalara ayrılmış olmasından korkuluyor. Uzay çöplüğünü oluşturan enkazı takip etmekle sorumlu olan ABD Müşterek Uzay Operasyonları Merkezi, Cumartesi günü paylaştığı tweet’te, uydunun etrafında beş parça enkaz tespit edildiğini belirtti. Açıklama uydunun parçalanmış olabileceğine işaret etse de, nasıl olduğu hakkında bir bilgi bulunmuyor.

    hito_launchABD, Arizona merkezli astronomi gözlemcisi Paul Maley de, Hitomi’nin kendi etrafında her 10 saniyede bir döndüğü bilgisini verdi. Bu durum, uydunun kontolden çıkarak hiç planlanmamış bir hareket sergilediğini gösteriyor.

    JAXA, uydudan Pazartesi günü çok kısa bir sinyal alındığını belirtirken daha fazla bilgi vermedi. JAXA web sayfasından yapılan açıklamada, ‘acil durum merkezi oluşturulduğu ve gelişmelerin paylaşılacağı’ belirtildi.

    Karadelik keşfi başlamadan bitmiş olabilir

    JAXA, bugün yaptığı açıklamada ise uydudan 28 Mart günü TSİ 16.00 ve 18.30’da iki sinyal alındığını doğruladı. JAXA, Hitomi’nin son durumu hakkında bilgi alabilmek için yer teleskopları ve radar ile uyduyu gözlemlemeye çalıştıklarını belirtti.

    Teleskoplar, uydunun olması gereken pozisyonda en az iki nesne tespit ederken, radar bir nesne yakaladı. JAXA, yeni bilgiler gelmesi halinde kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

    ASTRO-H adıyla da bilinen Hitomi, Evren’de enerji saçan kozmik olayları tespit etmek ve gözlemlemek için tasarlandı. X-ray ışınlarından Gama ışınlarına kadar enerji dalgaboylarını tespit edebilme özelliği bulunan Hitomi, süper dev karadelikler, nötron yıldızları ve galaksi kümelerinin düzeni gibi birçok konuda veri sağlayacaktı.

    Hitomi’nin hayal kırıklığı yaratan sonu muhtemelen giderek daha büyük bir sorun haline gelen uzay çöplüğünden kaynaklanıyor. Bugüne kadar birçok proje öne sürülse de, uzaydaki binlerce parça enkazı temizleyecek gerçekçi bir çalışma hayata geçmiş değil.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler