Google’ın geçtiğimiz yaptığı beklenmedik hamlelerden biri şirketi Alphabet adı verilen ana firma altında birleştirmek oldu. Bloomberg’de yer alan bilgiye göre, Alphabet’in yönetim kurulu son zamanlarda fazlasıyla gündem olan Boston Dynamics’ten pek hoşnut değil. Sebebi, geliştirilen insansı robotların korkutucu derecede iyi algı ve hareket kabiliyetine sahip olması değil, firma yapısı ve iş stratejisi.
Alphabet yöneticilerine göre Boston Dynamics önümüzdeki birkaç yılda belirgin bir getiri getirmekten çok uzak. Ar-Ge firması aynı zamanda Google bünyesine entegre edilmesi kolay bir yapıya sahip değil.
Söylentilere göre Japon Toyota veya ABD’li Amazon üretim ve depo işlemleri için Boston Dynamics’i satın alabilir. Robotların hareket kabiliyeti, fiziksel gücü ve kaza risklerine karşı can taşımadıkları düşünüldüğünde bu son derece akla yatkın bir karar olabilir.
Girişimcilik mi robotik mi?
Bloomberg’de detayları yer alan Kasım 2015’e ait toplantıda, ‘Boston Dynamics’in 10 yıllık projeler için kaynaklarının yüzde 30’unu harcayamayacağı ve teklif edilen bazı projelerin fikir ayrılığına sebep olması.
Firmanın proje ayağında yaşanan karmaşanın yanı sıra, Alphabet ile vizyon uyuşmazlığı da söz konusu. Alphabet’in amacı, Google’ın yenilikçi projelere odaklanan girişimci yöneticilerle daha fazla gelir elde etmesi. Böylece hisse sahiplerinin gelirlerinin artmasıyla projelere aktarılan bütçelerin yukarı çıkması.
Alphabet, Aralık 2015’te aldığı kararla robotik alanında şansını fazla zorlamayacağını da ortaya koydu. Alphabet’in Boston Dynamics dahil sahip olduğu 10 robotik şirketi, ‘Replicant’ adı verilen grubun altında toplanmıştı. Google’ın ileri teknoloji araştırma laboratuvarı GoogleX’e bağlanan Replicant çalışanlarına, ‘eğer talep edilen robotik projeleri hayata geçmezse başka birimlere aktarılacakları’ belirtildi.
Kısaca, Google 2020’li yıllarda hayatı kolaylaştıracak küçük, düşük enerji tüketen robotlar üretmek istiyor. Kahvenizi koyacak, çoraplarınızı ütüleyecek, çocuğunuza yatmadan önce kitap okuyacak robotlar hayal ediyor. Boston Dynamics’in geliştirdiği Skynet endişesi yaratan modeller ise on yıllara uzanacak yüksek bütçeli projeler anlamına geliyor.
Google robotik direktörü Aaron Edsinger’in ‘Boston Dynamics ile çalışmayı tuğladan duvara’ benzetmesi de durumu özetliyor.
Kısa çözüm: Satmak
Boston Dynamics’in Şubat ayında Atlas’ın en son versiyonuna ait yayımladığı video (aşağıda), anlaşıldığı kadarıyla Google ile arasındaki bağı kopardı. Google’ın firma ağında dolanan ve tüm çalışanların erişebildiği e-postalardan anlaşılan, Boston Dynamics’in GoogleX ile hiçbir zaman entegre olmayacağı ve satışa çıkarılacağı.
Techcrunch’taki bilgiye göre Replicant projesi Aralık 2015’te sona erdi. Robotik alanındaki çalışanlar ise diğer birimlere aktarılmaya başlandı. Firmanın robotik alanındaki belirsizliği, GoogleX sözcüsü Courtney Hole’un açıklamalarıyla da pek sonuç bulmadı.
“Teknoloji basınında bir heyecan var. Ancak robotların insanların işlerini ele geçireceği gibi negatif düşünceler de var… Genel olarak BD’nin Google’daki konumu konusunda spekülasyonlara girmek istemiyoruz. [23 Şubat’ta yayımlanan] Video hakkında yorum yapmak istemiyorum çünkü ekleyebileceğimiz bir şey yok ve neden olduğu soruları yanıtlamak istemiyoruz.”