Salı, Ocak 28, 2025
More

    Biz Kimiz?

    DijitalX, internet editörlüğü kariyerinde altı yılı geride bırakan Müfit Yılmaz Gökmen ve 13 yılı aşkın bir süredir geliştirici olarak çalışan Ali Cumhur Çevik tarafından kuruldu. Her iki ismin kendi alanlarıyla bağlantılı yeni çalışmalar sunmak için bir araya geldiği DijitalX projesi, temel amaç olarak kaliteli ve özgün habercilik anlayışını benimsemektedir.

    DijitalX, Türkiye’deki ana akım medyanın giderek kalitesizleşen ve topluma zarar vermeye başlayan habercilik anlayışına karşı durarak özellikle öğrenim çağındaki gençlere bilgi sunmayı amaçlayan, birçoğu bireysel çabalarla hayata geçirilmiş çok sayıdaki blog tarzı sitelerden birini temsil ediyor.

    İnternet haber sitelerini kolay para kaynağı olarak kabul eden zihniyet, gazete tirajlarının ciddi düşüş yaşamasını da önlemek amacıyla ana akım medya tarafından günümüzde sadece yoğun trafik almak için kullanılan, özgün içerikten neredeyse tamamen yoksun, bilgi kirliliği saçan mecralar haline geldi. Nihayetinde giderek düşen haber kalitesi, özellikle bilim alanında topluma yanlış bilgi iletilmesine yol açıyor. Bu durum, açıkça saptırılmış başlıklar ve abartılı ifadeler kullanılan haberlerin eksik bilgiyle özgün içeriğinden tamamen sapmasına neden oluyor. Anlamlı-anlamsız her içeriğin sansasyonel başlıklar altında birkaç cümleyle geçiştirilmesi ve bu uğurda yanlış bilgi verilmesinin bile umursanmaması, özellikle bilim haberlerinin genç okuyucular üzerinde yanlış algı oluşturmasına neden oluyor.

    Sosyal medyanın kitlelere erişim için ana araç haline gelmesiyle öne çıkan video haberciliği de, yazılı haberler ile aynı kalitesizlik sorununu yaşıyor. Gelinen noktada, Türkçe internette bilim ve teknoloji kaynaklarının yarısından fazlası kopyala-yapıştır ile çoğaltılan ve yararlı olmaktan çok insanları okumaktan daha fazla alıkoyan bir içerik sunuyor. Bu tablo, STEM (Bilim-Teknoloji-Mühendislik-Matematik) akımını güçlendirmek için büyük yatırımlar yapan ülkelere kıyasla Türkiye’nin habercilik altyapısını ve Türkçe bilgi kaynaklarını zayıflatıyor.

    DijitalX, özellikle üniversite çağı öncesindeki gençlerin ilgisini çekmek için habercilik prensiplerini çiğneyen içerikleri benimseyen sitelerin aksine, özgün içerikle her yaştan insana doğru bilgi sunmayı ve güvenilir bir marka olmayı hedeflemektedir.

    DijitalX, bilim haberleri öne çıkıyor olsa da ‘tamamen bilim haberleri sunan bir site değildir.’ Genel Yayın Yönetmeni görevini üstlenen Gökmen, dış haberler ile başladığı kariyerine bu alanı bırakmadan bilim ve teknoloji haberleriyle devam etmiştir. Bilime olan ilgisi ve doğru bilgi eksikliğini kapatmak adına göstermek istediği bireysel çaba, bilimin öne çıktığı bir sayfanın oluşmasıyla sonuçlandı.  Sayıları giderek artan bir ‘Mars geek’ olan Gökmen, kariyeri boyunca kurduğu ağın da yardımıyla astronominin yanı sıra siber güvenlik ve girişimcilik alanlarına ağırlık veriyor.

    DijitalX, içerdiği ‘Paranormal’ kategorisiyle komplo teorisi odaklı haberler vermeyi de amaçlamıyor. Paranormal kategorisi, ilgi çekme potansiyeli çok yüksek ancak bilimsel kaynaklarca desteklenmesi mümkün olmayan esrarengiz olaylara yer vermiyor. Aksine, bilimin yapısında olan ‘bilinmeyeni’, bilimsel bakış açısıyla değerlendirerek tartışmayı okuyucuya bırakmak amaçlanıyor. Bu şekilde gündeme uzak olan kozmik, ezoterik ve mistik konuların da bilimle açıklanabilen kısımlarına yer verilirken, bu tür konularla ilgilenen okuyuculara güvenilir kaynaklar aracılığıyla içerik sunulması hedefleniyor.

    Yayım hayatına kardeş siteleri ve Android uygulamasıyla devam etmeyi planlayan DijitalX, gönüllü yazarların ve destekçilerin yardımıyla haber çeşidini ve video içeriğini artırmayı hedefliyor.

    Yazarlık başvurusu yapmak için bize bu adresten ulaşabilirsiniz: dijitalxcom@gmail.com

    DijitalX Ekibi

    Kurucular

    Ali Cumhur Çevik
    Müfit Yılmaz Gökmen

    Baş Editör

    Müfit Yılmaz Gökmen

    Hukuk Danışmanı

    Yağız Gökmen

    Sosyal Medya

    Murat Cansever
    Müfit Yılmaz Gökmen

    Tasarım ve Sistem Yönetimi

    Ali Cumhur Çevik

    [vc_text_separator title=”Yazarlar”]
    Müfit Yılmaz Gökmen
    Editörlük kariyerine 2009'da hurriyet.com.tr dış haberler masasında başladı. Şubat 2012'de ntvmsnbc (ntv.com.tr) bilim-teknoloji editörü oldu. İki yıl süren bu tecrübenin ardından iki yıl Al Jazeera Türk bilim-teknoloji editörlüğü yaptı. Bugün DijitalX'in yanı sıra bugün farklı mecralar için de içerik üretmeye devam ediyor.
    Çiğdem Uysal
    19 yaşında. İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde, şu anda hazırlıkta. Bilimsever.
    Erman Mutlu
    Kripto para, blockchain ve teknoloji konularıyla ilgili 2019 yılından Dijitalx'de içerik üretiyor.
    Murat Cansever
    Dijital pazarlama ve içerik yazarlığı alanında uzman. Uzun yıllardır popüler bilim ve teknoloji anlatıcılığı yapmaktadır. Doğası gereği meraklı araştırmacı kimliğine sahip olduğundan, yazarlık ve dijital pazarlama üzerine projeler geliştirmeye ve sürdürmeye devam etmektedir.
    Mehmet Emin Köse
    Lisans eğitimini Uludağ Üniversitesin'de Biyoloji üzerine tamamladıktan sonra kanser çalışmaları ve araştırmalarına devam etmek için İstinye Üniversitesi Moleküler Kanser Araştırma Laboratuvarında yüksek lisans öğrencisi statüsünde AR-GE bölümüne geçiş yaptı. Hücre Kültürü, Protein analizleri ve kanser araştırmaları özel ilgi alanı. Bilimi küçük yaşlardan itibaren sevdiği gibi yaşayış, sosyoloji, psikoloji, tarihe de meraklı. 3 yıldır aktif olarak Blog yazarlığı yapıyor. 30 Ocak 2019’da DijitalX ailesine katıldı. “Bilim Her şeydir” parolası hayatına yön vermeye devam ettiği sürece böyle biri olmaya devam ediyor. -Science is Everything-
    Ezgi Atayay
    1996 İstanbul doğumlu. 2019 yılında Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdi. 4 yıllık eğitim hayatı boyunca dış politika, tarih, insan hakları, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler gibi ilgi alanlarının yanında girişimciliğe merak sardı ve başkanlığını da yaptığı kulüple bir sürü projeler yürüttü. Şimdi ise hayallerine bir adım daha yakın olabilmek için Belçikaya taşındı.
    [vc_text_separator title=”Gönüllü Yazarlar”]
    Su Kalyon
    23 yaşında, yazılım öğrencisi. Amatör astrofotoğrafçı, aynı zamanda uzay, bilim, astrofizik ve teknoloji alanlarına ilgi gösteriyor.
    Emre Kara
    Herkese merhaba, ben Emre. 22 yaşında İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik & Kimya (çift anadal) öğrencisiyim. Bilimseverim ve boş zamanlarımda kitap okumayı severim. Biyoloji, genetik, tarih, sinema, felsefe alanlarına ilgim var ve bu alanlarda yazı yazmayı seviyorum. Bitki fotoğrafları çekmek de hobilerim arasında.
    Nigar Ebrar Coşkun
    7 Nisan 2002'de doğdu. 2020 yılında Meram Anadolu Lisesinden mezun oldu. 2021`de Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesine başladı. Bilimsever. Felsefe, Sanat tarihi, moleküler biyoloji, genetik ve tıp ile ilgileniyor. 2018 yılında inovatif çalışmalarda rol aldı. Şu an halen Ar-ge/Tıpta Yapay Zeka çalışmalarıyla ilgilenmekte ve Karaman Tıp Bilimsel Araştırma Topluluğunda aktif görev yürütmektedir.