Cumartesi, Aralık 21, 2024
More

    Yüksek ses alarmı: 1 milyar insan risk altında

    Kulaklıkla sürekli yüksek sesli müzik dinleyen ve COD gibi oyunlar oynayanlar için Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) anne öğüdü gibi bir uyarı geldi: Sağır kalabilirsiniz.

    Aşırı yüksek sesle kesintisiz müzik dinlemenin kulak zarların oluşturduğu zarar, çevrimiçi müzik platformları ve mobil cihazların yaygınlaşmasıyla artmış görünüyor. WHO, yüksek sesle müzik dinlemekten dolayı 1 milyar kişinin kalıcı duyma sorunu yaşayabileceği uyarısında bulundu.

    Bileşmiş Milletler’in (BM) sayfasında açıklanan bilgilere göre, gelişmiş ülkelerde yaşayan 12-35 yaş arası insanların yarısı, kişisel mobil cihazlarıyla güvenlik sınırı aşan seviyede müzik dinliyor. Aynı yaş aralığındaki nüfusun yüzde 40’ı ise eğlence mekanlarında aşırı sesli müziğe maruz kalıyor.

    WHO’nun İletilemez Hastalıklar, Sakatlıklar, Şiddet ve Yaralanma Önleme Yönetimi Departmanı’ndan Dr. Ertienne Krug, ‘giderek daha fazla insanın duyma sorunuyla karşılaşma riski altına girdiğini’ belirtti. Krug, “Gençlerin şunu bilmesi gerekiyor: Eğer duyma yetinizi kaybederseniz, onu geri kazanamazsınız. Duyma sorunu yaşamamak için birkaç basit önlem alınması yeterli” ifadesini kullandı.

    ‘Güvenli müzik dinleme’ sesin gürültü yoğunluğu, uzunluğu ve frekansına bağlı olarak değişiyor. Yüksek sese uzun süreli maruz kalmak geçici işitme güçlüğüne veya tinnitus adı verilen kulak çınlamasına neden oluyor. Eğer maruz kalınan ses çok yüksekse ve uzun süreliyse, ses alıcı hücreler onarılamaz derecede hasar görüyor.

    360 milyon insanı etkiliyor

    WHO, ortalama sekiz saat harcandığı düşünülen ofis ortamında bulunması gereken en yüksek ses seviyesinin 85 desibel olduğunu belirtiyor. Eğer mobil cihazınızla veya PC’nize bağlı kulaklıkla müzik dinleyecekseniz, sesin şiddeti en fazla 105 db olabilir. Dahası, kulaklarınız bu seviyede sese en fazla dört dakika dayanabiliyor. Dört dakikadan sonra ses alıcı hücreler zarar görmeye başlıyor.

    Yapılan analizler, bir konserde maruz kalınan ortalama 120 db seviyesindeki sesin sadece 28 saniye sürmesi gerektiğini öngörüyor. Güney Afrika’daki Dünya Kupası’nda aklımızı kaçırmamıza neden olan vuvuzela sesine resmi dayanma süremiz ise sadece 9 saniye.

    WHO, ‘güvenli dinleme seviyelerine’ göre ses çeşitleri şu şekilde sıralamış:

    85 db (Araba içindeki ses): 8 saat

    90 db (motorlu çim biçme makinesi) – 2,5 saat

    95 db (motosiklet) 47 dakika

    100 db (araba kornası veya metro vagonu) – 15 dakika

    105 db (maksimum sesle dinlenen müzik çalar) – 4 dakika

    115 db (rock konseri) – 28 saniye

    120 db (vuvuzela veya siren) – 9 saniye

    Tahminlere göre yüksek sesle müzik dinlemekten dolayı dünya genelinde 360 milyon insan işitme sorunu yaşıyor. Yüksek ses, kaza veya hastalıktan önce işitme sorununa neden olan ilk neden olarak beliriyor.

    Konserlere kulak tıkacıyla gittiğinizi düşünemezsiniz değil mi? [Instagram]
    Konserlere kulak tıkacıyla gittiğinizi düşünemezsiniz değil mi? [Instagram]

    Önlemler ne olmalı?

    Uzmanlar tarafından önerilen ilk ve en kolay yöntem, müzik dinlediğimiz cihazların sesini kısmak.

    İkinci tavsiye, fiyatları biraz daha yüksek olsa da dış ortamın sesinin tamamen bloke eden kulaklıklar kullanmak.

    Zorluk içeren maddelerden bir tanesi, günlük müzik dinleme süresinin bir saatin altına çekilmesi veya müziğin belli aralıklarla dinlenmesi.

    Son madde neredeyse imkansız gibi görünse de birçoklarımızın tecrübe ettiği en iyi çözüm, yüksek sesli müziğin kulaklıkla değil ancak hoparlörlerden dinlenmesine öncelik verilmesi.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler