Pazar, Kasım 24, 2024
More

    Microsoft’un casusluğa karşı önlemi Almanya

    Microsoft, Avrupalı müşterilerinin dijital bilgilerini Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin gözetlemesini engelleyebilmek adına Almanya’da yeni veri merkezleri açacağını duyurdu.

    Bu yeni veri merkezleri, 2016’nın sonlarında açılacak ve Deutsche Telekom’un (Alman Telekom Şirketi) bir iştiraki tarafından işletilecek. Ne var ki, The Financial Times’ın aktardığına göre müşteriler verilerini bu güvenli yol vasıtası ile depolamak için ekstra ücret ödeyecekler. Microsoft CEO’su Satya Nadella, 11 Kasım’da Berlin’de yaptığı basın toplantısında ‘Bu yeni veri merkezi bölgeleri sayesinde, müşterilerinin Almanya’da Microsoft Cloud’un tüm olanaklarından yararlanabileceğini […] ve yine bu bölgelerin, verilerin kontrolünün bir Alman şirketinin elinde olmasını sağlayacağını’ aktardı.

    Microsoft’un duyurduğu bu operasyonun, Amerikan teknoloji firmaları ile uzak sistem verilerine izinsiz erişim sağlayan Amerikan hükümeti arasındaki savaşta çok stratejik ve öncü bir hamle olacağını söyleyebiliriz. Bilindiği üzere Google ve Microsoft gibi şirketler, Snowden ifşaatlerinden sonra kullanıcılarının güvenlerini muhafaza etmek istiyorlar ve bu uğurda her türlü mücadeleye hazırız mesajı veriyorlar. Ancak insanların verilerine ayrıcalıklı bir şekilde izin almadan eriştikleri Snowden’ın istihbarat bilgilerini basına sızdırmasıyla ortaya çıkan ve bu ‘kendilerine özel’ muameleden vazgeçmek istemeyen Amerikan güvenlik güçleri (polisler, ajanlar vb.) ile mücadele etmeleri gerekecek. Microsoft ile New York mahkemesi arasında hali hazırda sürmekte olan yasal savaş bu mücadelenin örneklerinden sadece birisi. Amerikan otoriteleri Amerikan halkının İrlanda’da depolanan e-maillerine erişim hakkı isterken, Microsoft ise bu verileri paylaşmaya kati şekilde karşı çıkıyor.

    ‘DATA TRUSTEE’, MICROSOFT ÇALIŞANLARININ BİLE ERİŞİMİNİN OLAMAYACAĞI YENİ BİR MODELİ TEMSİL EDİYOR’

    Microsoft bu özel durumdaki davayı kaybedebilir ancak Almanya’da açılacak olan yeni veri merkezleri yakın gelecekte Amerikan hükümetinin veri taleplerine karşı bir güvenlik sağlayacaktır. Şirket ayrıca İngiltere’de de yeni veri merkezleri açacağını duyurdu ancak yine de Almanya bu konuda bir adım önde çünkü Avrupada en sert veri-koruma yasalarına sahip ülke konumundalar.

    Microsoft’un hamlesi sektörü etkileyebilir

    Microsoft, veri merkezlerinin kontrolünü, data trustee modelini kullanan bir Alman şirketine bırakarak, verilere ulaşma taleplerinin hepsinin yolunun Alman otoritelerden geçmesini sağlayacak.

    Asıl önemli noktaya gelecek olursak, Microsoft’un bu hamlesi sadece kendi kullanıcılarını etkilemekle kalmayabilir. Eğer bahsi geçen Almanların trustee modeli kendini ispatlar ve veri güvenliği alanında saygınlık kazanır ise Amazon ve Google gibi diğer bulut işletim firmalarının müşterilerinden benzer düzenlemeler için talepler gelecektir. Ayrıca yine Microsoft’un hamlesi ile Avrupa Birliği resmi makamları da cesaretlenebilir. Geçtiğimiz ay Avrupa Adalet Divanı’nda, uzun süredir kabul gören ve Avrupa halkının arkasından iş çevirerek bilgilerinin Amerika’ya yollanması konusunda Amerikalı şirketlere izin sağlayan Safe Harbor (Güvenli Liman) antlaşmasının geçerliliği kaldırıldı.

    Antlaşma şimdilerde yeniden müzakere ediliyor ve Microsoft’un data trustee modeline verdiği destek belki de yeni antlaşmanın hatlarını belirleyecek. Microsoft’u gösterdiği direnişten ötürü kutlarken umuyorum ki diğer şirketler de bir an önce müşterileri adına aynı özveriyi gösterir ve insanların teknoloji şirketlerine olan güveni sarsılmaz.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler