İçinde yer aldığımıza benzeyen sonsuz Evren bulunduğu düşüncesi, Caltech araştırmacısı Ranga-Ram Chary’nin elde ettiği verilerle yeniden gündeme geldi. Chary, Büyük Patlama’nın ardında bıraktığı iz olarak kabul edilen kozmik mikrodalga arkaplan ışıması (CMD) hakkında toplanan yeni verilerin, paralel evrenlerin varlığına işaret ettiği düşüncesinde.
Chary, CMD analizindeki bazı parlak noktaların, diğerlerinden 4,500 kat daha parlak olduğunu tespit etti. New Scientist’te yer alan habere göre, söz konusu noktalar ‘paralel evrenlerin bizim evrenimize tosladığı yerler’ olabilir.
Öne sürülen son teori, modern kozmolojide fazlasıyla yer edinen ‘çoklu evren’ düşüncesini de öne çıkarıyor. Chary, 13,8 milyar yıl önce yaşanan Büyük Patlama’nın ardından, birbirlerine sürten, hatta toslayan çok sayıda paralel evren olabileceğini düşünüyor.
Paralel Evren’den parçacık sızıyor
Chary ve ekibi, araştırmalarında Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Planck teleskobu tarafından elde edilen gökyüzü taramasıyla, CMD haritasını karşılaştırdı. Modern harita ile Büyük Patlama sonrasında geride kalan parlaklığın karşılaştırılması, paralel evrenlerin izini temsil ettiği düşünülen parlak noktaları gözler önüne serdi.
Paralel evrenler arasında ‘sızıntı yaşandığı’ düşünülen parlak noktalar hakkında dikkat çeken bir diğer özellik, görünümleri. Chary ve ekibi ‘yamaların’ Büyük Patlama’dan birkaç yüz bin yıl sonra yaşanan ve hidrojenin oluşmasına tanık olan ‘yeniden bütünleşme’ dönemine ait olduğuna inanıyor.
Sebebi, bir pozitif yüklü proton ve bir negatif yüklü elektrondan oluşan hidrojenin, ilk zamanlarında Evren’e kısıtlı bir renk kazandırması. Ancak parlak noktalarda olan baryonun yoğun miktarda yer alması, Chary’e göre bu atom altı parçacığın diğer Evren’e ait olduğunu gösteriyor.
Ne kadar gerçekçi?
Araştırma hakkında yorumda bulunan Cambridge Üniversitesi’nden Jens Chuba’ya göre, ‘farklı evrenler CMD’ye kıyasla kendilerine özgü bir parmak izine sahip olmalı.’
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Alan Guth ise ‘evrenlerdeki genişlemenin nihayetinde içten şişmeye neden olacağını ve torba evrenler oluşturacağını’ savundu.
Çoklu evren düşüncesini savunan açıklamaların yanı sıra, aksini öne sürenler de oldu. Teorik astrofizikçi David Spergel, ‘geçmişteki benzer tespitlerin uzay tozundan kaynaklandığına’ dikkat çekerek paralel evren olasılığına şüpheyle baktığını ifade etti.
New Scientist’te yer alan bilgiye göre Chary’nin araştırması elle tutulur veriler içerse de Plack teleskobu spektrak değişimleri tespit edecek kapasiteye sahip olmadığı için kesin bir yargıya varmak mümkün değil. Chary, ‘sıra dışı teorisini’ kanıtlamak için çok fazla araştırma gerektiğini kabul ediyor.