Dünyaca ünlü araştırma şirketi TNS’in araştırmasına göre Spotify, genç hedef kitle arasında Türkiye’nin en büyük altıncı “radyo istasyonu” konumunda. Araştırma, Spotify’ın Avrupa genelinde reklam verenler için radyo istasyonlarının haftalık erişim rakamlarının yüzde 10 oranında artmasını sağladığını ortaya koydu.
Spotify, dünyaca ünlü bağımsız araştırma şirketi TNS ile gerçekleştirdiği “Yeni Radyo” adlı pazar araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 Avrupa ülkesinde* 20 binden fazla katılımcı ile görüşülen araştırma kapsamında, Spotify’ın reklam destekli versiyonunu kullanan ücretsiz kullanıcıların erişim ve nitelik özellikleri, geleneksel radyo dinleyicilerinin özellikleri ile karşılaştırıldı. Araştırma, dinleyici penetrasyonu ve müzik dinlerken geçirilen zamanın uzunluğu bakımından önemi hızla artan online müzik dinleme platformlarının, reklam verenler için geleneksel radyo istasyonlarının kolayca erişemediği dinleyici kitlesine erişimde önemli bir avantaj sunduğunu ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre Spotify, Avrupa genelinde reklam verenlerin radyo istasyonları üzerinden eriştikleri kitleyi ortalama yüzde 10 artırmalarını sağlıyor.
Yeni Medya Araştırması, Türkiye’deki Spotify kullanıcı yapısı ile ilgili ilginç sonuçları da ortaya koydu. Buna göre:
Spotify, yüzde 20,1 erişim oranı ile Türkiye’nin en büyük dijital müzik servisi konumunda. 15-34 yaş grubu arasında erişim rakamları yüzde 27,8’e çıkıyor.
Araştırmaya göre Spotify geleneksel bir radyo kanalı olsaydı, Türkiye’nin 6. büyük radyo kanalı olurdu. 15-34 yaş aralığında yüzde 28 haftalık erişim oranı ile Spotify birçok radyo kanalını geride bırakıyor.
Türkiye’de çevrimiçi kitlenin yüzde 49’u Spotify’ı biliyor. Yani her 2 kişiden 1’i Spotify’ı tanıyor. Yaş aralığı düştükçe Spotify’ın bilinirliği de artıyor. Y kuşağında bilinirliği çok daha yüksek. 25-34 yaş aralığında bilinirlik oranı yüzde 60, 15-24 yaş aralığında yüzde 67’ye çıkıyor.
Spotify, sağladığı ilave erişim ile reklam verenlerin geleneksel radyo istasyonları aracılığıyla eriştikleri hedef kitlelere ek olarak daha geniş kitlelere erişmelerinde rol oynuyor. Reklam verenler radyoda verdikleri sesli reklamları Spotify’da da değerlendirmeleri halinde daha geniş kitlelere ulaşma şansı yakalıyorlar. Örneğin Türkiye’de Spotify, 15-34 yaş grubunda Kral FM’e yüzde 18, Power FM’e ise yüzde 15 oranında ek kullanıcı erişimi getiriyor. Üstelik markalar Spotify’da verilen reklamların hedefledikleri kitlelere daha etkin ulaştığından emin olabiliyorlar.
Geleneksel radyo kanalları en çok sabah saatlerinde, Spotify ise tüm gün dinleniyor.
Y kuşağı online müzik dinleme platformlarını tercih ediyor
Yeni Radyo araştırmasına göre müzik sektörü, gelişen Türkiye dijital sektörünün en önemli içeriklerinden birini oluşturuyor. Araştırmada özellikle Y kuşağının radyodan daha fazla Spotify dinlediği görülüyor. 25-34 yaş aralığında radyo dinleme oranı yüzde 25 iken, Spotify dinleme oranı yüzde 30. 15-24 yaş aralığında radyo dinleme oranı yüzde 24 iken Spotify dinleme oranı yüzde 39’a çıkıyor.
Yeni Radyo araştırması radyo istasyonları ve Spotify dinleyicilerinin müzik dinleme alışkanlıkları arasındaki temel farkları da ortaya çıkardı. Türkiye’den 15-64 yaş aralığında 2 bin kişinin katıldığı araştırmaya göre katılımcılar en çok sabahları “trafikte/seyahat halindeyken” radyo dinlemeyi tercih ediyor ve gün içinde radyo kullanımları azalıyor. Spotify üzerinden müzik dinleme alışkanlığı ise günün tamamına yayılıyor ve akşam vakti tavan yapıyor. Spotify kullanıcıları, müzik dinlerken aynı anda en çok internette zaman geçirdiklerini ve rahatlamaya yönelik aktiviteler yaptıklarını belirtiyor.
Spotify Türkiye Ülke Müdürü Ergül Çivi, Spotify olarak sesli reklam endüstrisinde ciddi bir büyüme potansiyeli olduğuna inandıklarını ve Avrupa sesli reklam pazarının, yaklaşık 8 milyar dolarlık ABD pazarı boyutlarına ulaşmasına yardımcı olmak istediklerini söyledi. Çivi, radyo kampanyalarında dijitalleşme sürecinin hızlanması, bunun ilk adımı olarak dijital dinleyici kitlesinin temel davranış biçimlerinin anlaşılması ve geleneksel ve dijital müzik dinleyicileri arasındaki etkileşim derinliğinin ortaya çıkarılması gerektiğini kaydetti. Çivi, “Gerçekleştirdiğimiz ‘Yeni Radyo’ araştırması müzik tüketimini ve geleneksel ve dijital platform kullanıcıları arasındaki davranış farklarını anlamak amacıyla gerçekleştirilen ilk çalışmalardan biri oldu. Spotify’ın, radyo kullanmayan ‘dijital dinleyici’ grubuna ne zaman ve ne şekillerde ulaştığını tanımlayan bu araştırma ile medya satın almacıların radyo kampanyalarını daha iyi anlamalarını sağlayarak pazarın gelişimine katkıda bulunmak istiyoruz” diye konuştu.
Spotify araştırma sonuçlarından yola çıkarak güçlü bir veri işleme ve medya planlama aracı üzerinde çalışıyor. Bu araç şirketin medya satın almacılara ihtiyaçlarına özel satın alma iç görüleri sunmasına olanak tanıyacak. Spotify bu aracı Spotify hizmeti üzerinde reklam veren markalara yüksek hedeflenmiş medya planları sunmak için kullanabilecek ve Spotify’ın diğer medya araçlarına verilen reklamlara ek olarak ne kadar daha fazla kitleye erişim sağlayabileceklerini görmelerine olanak tanıyacak.